Muslimska domstolar på frammarsch i väst

Publicerad 5 mars 2012 kl 07.02

Politik.Muslimska domstolar blir allt vanligare i Europa. Inom EU talas det allt oftare om juridisk mångfald och i Storbritannien finns sedan många år ett parallellt rättsystem med ett 90-tal shariadomstolar som kan fatta beslut i familje- och affärsangelägenheter. Men nu kritiseras det nya, muslimska rättsväsendet av experter.

Gilla artikeln på Facebook

En kvinnas vittnesmål är bara värt hälften i förhållande till en mans. Familje- och vårdnadstvister avgörs regelmässigt till männens fördel, istället för tvärtom som i Sverige, och kvinnor i haltande äktenskap är inte tillåtna att inleda en ny sexuell relation. Men trots de många sidoeffekterna verkar myndigheter för att införa shariadomstolar även i Sverige.

"I praktiken betyder det att ett rättssystem där kvinnors vittnesmål är mindre värda får legal status", skriver journalisten Gunnar Sandelin och etnologen Karl-Olov Arnstberg i en debattartikel i GP.

Enligt artikeln har det i England under bara ett år ingåtts fem äktenskap med flickor i åldern nio till elva år inom ramen för det muslimska rättsväsendet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Sonesson (M): "Väck misstroende mot Morgan Johansson"

Staffanstorps starke man har tröttnat på våldet. "Allt fler oskyldiga förbipasserande drabbas av förlupna kulor och sprängningar."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Märkliga liberala konspirationsteorier om alternativmedia.0 

Vetenskap

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Ny storstudie avslöjar IQ-skillnaderna mellan vita och svarta. Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0