Muslimska domstolar på frammarsch i väst

Publicerad 5 mars 2012 kl 07.02

Politik.Muslimska domstolar blir allt vanligare i Europa. Inom EU talas det allt oftare om juridisk mångfald och i Storbritannien finns sedan många år ett parallellt rättsystem med ett 90-tal shariadomstolar som kan fatta beslut i familje- och affärsangelägenheter. Men nu kritiseras det nya, muslimska rättsväsendet av experter.

Gilla artikeln på Facebook

En kvinnas vittnesmål är bara värt hälften i förhållande till en mans. Familje- och vårdnadstvister avgörs regelmässigt till männens fördel, istället för tvärtom som i Sverige, och kvinnor i haltande äktenskap är inte tillåtna att inleda en ny sexuell relation. Men trots de många sidoeffekterna verkar myndigheter för att införa shariadomstolar även i Sverige.

"I praktiken betyder det att ett rättssystem där kvinnors vittnesmål är mindre värda får legal status", skriver journalisten Gunnar Sandelin och etnologen Karl-Olov Arnstberg i en debattartikel i GP.

Enligt artikeln har det i England under bara ett år ingåtts fem äktenskap med flickor i åldern nio till elva år inom ramen för det muslimska rättsväsendet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vill ge USA tillgång till FRA-data

Ska få "direktåtkomst". Supermakten föreslås även få spionera när Sverige helt saknar intressen i saken, enligt förslaget.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare