Övergreppen på We are Sthlm

Myndigheterna kände till sexbrotten –  valde samtidigt att locka ovetande svenska tjejer till We are Sthlm

Publicerad 10 januari 2016 kl 21.36

Inrikes. Det var inte bara DN som mörkade att Stockholms stads ungdoms­festival "We are Sthlm" hade blivit en plats där unga invandrare ägnade sig åt massövergrepp mot svenska småflickor. Trots att både kommunen och polisen var medvetna om problemen försökte myndigheterna avsiktligt locka fler – lyckligt ovetande – svenska tjejer till evenemanget.
 "Synen på svenska tjejer som 'smutsiga', 'lösaktiga' och 'horor' är rätt utbredd", skrev funktionären Tommy Deogan (C) i ett blogginlägg där han kort efter övergreppen kritiserade kommunens agerande.

Dela artikeln

Efter mycket om och men har DN under söndagskvällen i en artikel berört frågan om tidningens mörkläggning av händelserna på We are Sthlm.

– Om det är så här som det beskrivs, och det har jag ingen anledning till att tro att det inte stämmer, så är det självklart helt oacceptabla händelser som vi borde ha informerat allmänheten om, säger Stockholmspolisen presschef Varg Gyllander till Aftonbladet.

"Flera av de poliser som DN pratat med menar att myndigheten [precis som DN, Fria Tiders anm.] medvetet undviker att rapportera om fenomenen som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund", skriver DN i sin artikel.

Men på nätet frågar sig många fortfarande varför DN själva mörkade händelsen, trots att tidningen senast den 17 augusti hade fått fullt tillförlitliga uppgifter från såväl en psykolog som egna poliskällor. Uppgifter som dessutom var lätta att kontrollera eftersom polisen upprättat rapporter över händelserna – rapporter som DN idag problemfritt citerar.

"Dessa är så kallade flyktingungdomar företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden. Gänget stod även för flertalet bråk under kvällen. En målsägande fick bland annat armen avslagen”, står det bland annat i en polisrapport. I en annan rapport framkommer att en flicka 2014 utsattes för en våldtäkt i publikhavet.

Övergreppen anmäldes till polisen i en sådan strid ström att befälen på plats övervägde att göra en könsuppdelning av publiken enligt muslimsk modell, skriver DN. Men trots detta höll man alltså skenet uppe utåt och på sin hemsida skrev man bara en floskeltyngd rapport från händelsen, där poliser berättar att de är glada över att "få ta del av det utifrånperspektiv ungdomarna ger på Polismyndigheten" och så vidare. Några brott nämndes över huvud taget inte.

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, förklarar polischefen Peter Ågren för Dagens Nyheter idag.

Samtidigt hade många unga stockholmare på egen hand fått reda på hur We are Sthlm hade utvecklats de senaste åren, där invandrare från arabvärlden och Afghanistan tagit över i princip hela festivalen. På en bild (ovan) som Stockholms stad publicerat på sin hemsida ser man att publikhavet under Zara Larssons spelning nästan uteslutande, om inte helt, utgörs av invandrare från tredje världen.

Invandrarprofilen Tommy Deogan, en av arrangörerna bakom We are Sthlm, skrev redan i augusti om de omfattande sexbrotten mot svenska tjejer under festivalen. Ett i ett blogginlägg dagen efter Zara Larssons konsert konstaterade Deogan att "Synen på svenska tjejer som 'smutsiga', 'lösaktiga' och 'horor' är rätt utbredd" bland de muslimska män som besöker tillställningen.

Redan i blogginlägget (som inte kom till Fria Tiders kännedom då) stod det att det anmäldes uppemot 300 fall av sexuellt ofredande och trakasserier under fem dagar. "Av dessa var 100% av offren svenska tjejer. 95% av gärningsmännen var afghaner – detta enligt säkerheten och polisen på plats".

Enligt Tommy Deogan råder det ingen tvekan om att invandrares sexbrott mot svenska flickor har rasistiska motiv, även om svenska åklagare och domstolar aldrig åtalar dessa män för hatbrott.

"Problematiken och rasismen var så utbredd och problematisk att vi under några år hade svårt att locka in Svenska ungdomar till festivalen – killar som tjejer. Killarna utsattes för misshandel, rån och hot – tjejerna för sexuella trakasserier, våldtäktsförsök samt kränkningar. Festivalen arbetade rätt hårt under dessa år med att locka tillbaka de svenska ungdomarna, där flera av deras föräldrar fått nog och inte släppte iväg sina barn", skriver Deogan vidare i blogginlägget.

Myndigheternas satsning på att locka svenska tjejer till festivalen samtidigt som man mörkar problemen med sexbrott lyckades bra inför festivalen 2015, om man får tro Deogans beskrivning. Men för många av tjejerna innebar myndigheternas agerande i praktiken att de lockades i en fälla.

"Festivalen lyckades till mångt och mycket med att vinna tillbaka många svenska ungdomar till vad som är lika mycket deras festival, men frågan är hur många – svenska tjejer i synnerhet – som återkommer efter årets festival? Om vi väljer att återigen stå stillatigande samt titta åt andra hållet medan en riktigt vidrig rasism utspelar sig mitt framför våra ögon", skriver Tommy Deogan.

Bland de som jobbade med festivalen och kände till omfattningen av sexbrotten fanns det dock inte en tanke på att låta sina egna barn besöka evenemanget.

– Jag hade aldrig släppt i väg min egen dotter till festivalen om jag visste vad som hände, säger en polis till Dagens Nyheter.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.