Ubåtsjakten i Stockholms skärgård
NS Concord.

Mystisk oljetanker utanför Stockholms skärgård

Publicerad 19 oktober 2014 kl 16.25

Inrikes. En oljetanker med okänd destination har cirklat runt på Östersjön de senaste dygnen rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Den 244 meter långa och 43 meter breda Liberieregistrerade oljetankern NS Concord befinner sig på internationellt vatten men har bytt färdriktning upprepade gånger de senaste dygnen, ett ovanligt beteende för ett fartyg av den storleken och klassen.

Tankern misstänks nu därför i själva verket vara ett ryskt underrättelsefartyg som stöder någon slags militär operation i Stockholms skärgård. Sedan i lördags genomför den svenska Försvarsmakten en större militär underrättelseinsats i Kanholmsfjärden med omkringliggande farleder efter ett misstänkt främmande intrång i skärgården.

Fartyget har befunnit sig på havet utanför den svenska terrirorialgränsen och Stockholms skärgård sedan åtminstone lunchtid i torsdags. Dessförinnan befann hon sig i Finska viken på väg ut mot Östersjön redan förrförra helgen.

NS Concord levererades av ett sydkoreanskt varv 2005 till det ryska oljebolaget SCF Novoship och är officiellt en oljetanker. Tidigare i år siktades tankern i närheten av den franska örlogsbasen i Toulon, frankrikes största flottbas och en av NATO:s viktigaste i Medelhavet.

Sedan svensk media gick ut med uppgifterna om NS Concord "försvann" skeppet, under eftermiddagen idag, från marinetraffic.com, en internetbaserad så kallad fartygstrafikservice riktad mot allmänheten.

Försvarsmakten har inte kommenterat den mystiska oljetankern, men uppgav i ett pressmeddelande under söndagseftermiddagen att man utifrån de underrättelseuppgifter man har inte kunnat dra några slutsatser kring om det finns eller under de senaste dagarna har funnits en främmande ubåt på svenskt vatten. Försvarsmakten har kallat till presskonferens klockan sju ikväll.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.