Uppgifterna om sexövergreppen presenterades under en presskonferens på FN-högkvarteret i New York igår. FN-talesmannen Anthony Banbury pekade dessutom ut flera länder som de misstänkta FN-soldaterna kommer ifrån; Bangladesh, Kongo, Niger och Senegal. Även ett fall där en marockansk FN-soldat deltagit i övergrepp togs upp.
Det är första gången någonsin som FN pekar ut de medlemsländer vars FN-trupper misstänks för förbrytelser, skriver New York Times. Utpekandet av medlemsländerna följer en ny FN-policy om mer öppenhet när det gäller övergrepp mot civilbefolkningen som FN-personal gör sig skyldig till.
Inför presskonferensen har ett stort antal barn intervjuats, bland dem fem flickor och en pojke som vittnar om hur de utsatts för sexuella övergrepp i ett läger nära landets huvudstad Bangui. Men det finns rapporter om fler sexuella övergrepp, bland annat berättar en sjuårig flicka hur hon våldtagits av soldater som ingår i franska "Operation Sangaris".
Enligt FN-personal säger flickan att hon genomförde "oralsex på franska soldater i utbyte mot en flaska vatten och en påse kakor". Hon är det yngsta kända offer hittills som drabbats av FN-soldaternas övergrepp.
Det finns även uppgifter om att barn utsatts för sexuella övergrepp av FN-soldater från ett annat EU-land, men vilket land det rör sig om är ännu inte offentliggjort. Sverige är ett av de EU-länder som deltagit i FN-insatsen i Centralafrikanska republiken.
Under gårdagens presskonferens ställdes Banbury mot väggen av en journalist som frågade om problemet kan vara mer omfattande än FN erkänner, och att såväl offer som FN-personal håller tyst av rädsla för repressalier. Men att FN:s egen personal skulle ha tystats ned är en tanke som Banbury avvisar.
För hela 2015 finns 69 bekräftade fall där FN-soldater gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp i något av de 16 olika fredsbevarande FN-uppdragen runt om i världen, en ökning jämfört med de 51 som anmäldes året innan. 22 av dem som anmäldes förra året inträffade i Centralafrikanska republiken.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon ska nästa månad offentliggöra en rapport där alla de medlemsstater vars soldater gjort sig skyldiga till övergrepp i samband med FN-uppdrag pekas ut.
FN-insatsen i Centralafrikanska republiken inleddes i december 2013 sedan den muslimska rebellgruppen Séléka störtat presidenten och tagit kontroll över landet. Insatsen syftade till att förhindra folkrättsliga brott eftersom kristna miliser formades i landet för att försvara den kristna majoriteten från övergrepp från den muslimska minoriteten.