SD påstås dela idéer med Hitler.

Expressen: SD har samma idéer som Adolf Hitler

Publicerad 6 mars 2017 kl 19.39

Inrikes. Sverigedemokraterna delar idéer med Adolf Hitler. Det kan man läsa i en artikel i Expressen idag.

Dela artikeln

Det är tidningens Lars Lindström som i en artikel kritiserar Sverigedemokraternas syn på svenskhet.

I SD:s principprogram från 2014 står det att en person (även infödd) kan "upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur".

Uppfattningen att en fullvärdig nationstillhörighet bygger på att medborgarna är värdiga, uppför sig och är lojala mot nationen, "vilar på nazismens fundament", skriver Lindström.

Lars Lindström hänvisar till Mikael Nilsson, historiker vid Uppsala universitet, som i en granskning av SD:s partiprogram ska ha hittat "samma idéer som i Adolf Hitlers 'Mein kampf', i tyska nazistpartiet NSDAP:s partiprogram och i Nürnberglagarna", kan man läsa i Lindströms artikel.

Och de formuleringar som SD har sitt i principprogram ska i grunden vara "samma ideologiska föreställningsvärld som hos nazismen", påstås det.

Enligt Lindström vill Sverigedemokraterna dela upp Sveriges invånare i två typer av medborgare, "vi" som tillhör nationen och "de" som inte gör det.

"Vem och vad ska avgöra om du är tillräckligt "svensk"? Får Björn Söder ett departement som ska kontrollera att medborgarna inte avviker från svensk kultur för mycket?", skriver Lars Lindström och undrar vidare om de som kritiserar politiker i ett Sverige styrt av SD kommer misshandlas av Kent Ekeroth (SD).

"Vem ska bestämma om du är tillräckligt lojal mot nationen? Får du bo i Ungern halva året? Får du i denna framtid kritisera politiker eller blir du då slagen av Kent Ekeroth och inspärrad av hans sanningsministerium?", fortsätter han.

"Se upp", varnar Lindström sina läsare, för i den "skrämmande framtid" där SD har makt, kan i princip vem som helst upphöra att vara svensk, enligt Lindströms tolkning av Sverigedemokraternas idéer.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Mer från Inrikes

Påven ber om ursäkt för kommentar om "bögerier"

Efter kritiken.. "Har aldrig haft för avsikt att förolämpa eller uttrycka sig homofobiskt."0 

De flesta kläder hamnar i soporna

Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.. Mycket liten andel av inköpen är begagnade kläder.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Machiavelli favorit i svenska fängelser. "Fursten" går varm i fängelsebiblioteken.0 

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0