Systemet ska varna allmänheten vid fara, till exempel gasutsläpp, en stor brand eller annan allvarlig olycka.
Varnings- och informationssystemet kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.
Namnet Hesa Fredrik sägs ha myntats när larmet testades för första gången 1931 av Dagens Nyheters krönikör Oscar Fredrik Rydqvist. Bakgrunden sägs vara att han själv var lika hes som larmets ljud var vid testtillfället, enligt Wikipedia.
– Hesa Fredrik och VMA är en central del av Sveriges beredskap för kris och krig. Därför är det viktigt att alla medborgare har kännedom om hur VMA fungerar och hur man ska agera om ett VMA går ut i ens närhet, säger Maria Khorsand, vd på SOS Alarm, i ett utskick.
Sedan 2009 och fram till idag har 347 VMA utfärdats i Sverige (ska inte förväxlas med Hesa Fredrik-signaler då VMA kan utfärdas på fler sätt.) 2018 är ett rekordår med 54 utfärdade VMA till följd av skogsbränderna. Antalet VMA har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2009 och 2016 utfärdades i genomsnitt 17 larm per år. Motsvarande siffra 2017-2020 är 46 varningar.
Sedan 1 juli 2017 kan SOS Alarm skicka VMA via positionsbaserade sms till mobiltelefoner i ett drabbat område. Systemet kan även avgränsas geografiskt och verifiera hur många som tagit emot och kvitterat informationen. Sedan augusti 2019 går det även att få VMA via SOS Alarms app 112-appen.