Coronavaccin

Norska FHM: Större risk att dö av vaccinet än av corona

Publicerad 22 april 2021 kl 20.00

Inrikes. Norrmän löper större risk att dö av att vaccineras med Astra Zenecas vaccin än att dö av covid-19. Det har Folkehelseinstituttet, som motsvarar svenska Folkhälsomyndigheten, fastslagit, rapporterar VG.

Gilla artikeln på Facebook

Folkehelseinstituttet har sedan tidigare rekommenderat att Astra Zenecas vaccin helt ska sluta användas i Norge.

I väntan på ett slutgiltigt beslut har Norge nu valt att dumpa 200.000 doser av skandalvaccinet i Sverige, som fortsätter att använda det på personer över 65.

Efter beräkningar har Folkehelseinstituttet kommit fram till att det i Norge är en stärre generell risk att dö av Astra Zeneca-vacinet än att dö av symtom från covid-19, skriver VG.

Myndighetens svenska motsvarighet, Folkhälsomyndigheten, har dock gjort en helt annat bedömning och anser att nyttan med vaccinet vida uppväger risken att drabbas av biverkningar.

– Astra Zenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, sade statsepidemiolog Anders Tegnell häromdagen när FHM meddelade att vaccinet skulle fortsätta att rekommenderas för personer över 65.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Sanningen om komplotten kryper fram. Gärningsmän manipulerades för att FBI skulle kunna varna för "högerextremt terrorhot".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.