Coronavaccin

Norska FHM: Större risk att dö av vaccinet än av corona

Publicerad 22 april 2021 kl 20.00

Inrikes. Norrmän löper större risk att dö av att vaccineras med Astra Zenecas vaccin än att dö av covid-19. Det har Folkehelseinstituttet, som motsvarar svenska Folkhälsomyndigheten, fastslagit, rapporterar VG.

Dela artikeln

Folkehelseinstituttet har sedan tidigare rekommenderat att Astra Zenecas vaccin helt ska sluta användas i Norge.

I väntan på ett slutgiltigt beslut har Norge nu valt att dumpa 200.000 doser av skandalvaccinet i Sverige, som fortsätter att använda det på personer över 65.

Efter beräkningar har Folkehelseinstituttet kommit fram till att det i Norge är en stärre generell risk att dö av Astra Zeneca-vacinet än att dö av symtom från covid-19, skriver VG.

Myndighetens svenska motsvarighet, Folkhälsomyndigheten, har dock gjort en helt annat bedömning och anser att nyttan med vaccinet vida uppväger risken att drabbas av biverkningar.

– Astra Zenecas vaccin har en hög skyddseffekt och minskar kraftigt risken för svår sjukdom och död, särskilt bland äldre och svaga. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, sade statsepidemiolog Anders Tegnell häromdagen när FHM meddelade att vaccinet skulle fortsätta att rekommenderas för personer över 65.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.