EU och upphovsrätten
Arkivbild.

Ny EU-lag påstås hota nätfrihet

Publicerad 19 juni 2018 kl 11.01

Lag & Rätt. EU håller på att driva igenom ett lagförslag som sägs göra det förbjudet att utan tillstånd länka till nyheter och annat upphovsrättsskyddat material på nätet.

Dela artikeln

Det är EU:s nya upphovsrättsdirektiv det handlar om.

Enligt P1 Morgon är det officiella syftet med lagen att "skydda upphovsrättsmän", men konsekvenserna av lagen påstås kunna skaka om internet.

Artikel 11 i lagförslaget sägs innebära att det blir otillåtet att utan tillstånd länka till en nyhetsartikel via till exempel sociala medier eller sin blogg. För att göra det måste den som är ansvarig där länken publiceras, till exempel Facebook, ha en betalad licens.

Lagen ska också innebära ett så kallat uppladdningsfilter, som betyder att allt som laddas upp på nätet först måste kontrolleras och eventuellt censureras från upphovsrättsskyddat material. Detta skulle till exempel kunna stoppa memes i sociala medier.

EU:s ministerråd har redan sagt ja till lagen, och i morgon den 20 juni kommer Europaparlamentet rösta om förslaget. Sveriges regering ska redan ha sagt ja till uppladdningsfiltret.

– För det första blir det svårare, kanske rentav omöjligt, att citera ur och länka till nyhetsmaterial. Och att kunna plocka material från nyhetsartiklar och tv-inslag är ju en central sak för bloggar, samhällsdebattörer och alternativa nyhetssajter, säger Henrik Alexandersson, libertariansk samhällsdebattör och tidigare sakkunnig i EU-parlamentet för Piratpartiet, till Sveriges Radio.

Dessutom innebär det alltså att privatpersoner kan komma att förhindras från att ladda upp saker på nätet, om censursystemet som införs anser att det innehåller upphovsrättsskyddat material.

Enligt Henrik Alexandersson försöker EU på detta sätt omintetgöra "fair use", som är ett amerikanskt undantag i upphovsrätten. Sveriges motsvarighet är citaträtten och återgivningsrätten. Han menar dock att förslaget i praktiken kommer motverka sig självt, och leda till att nyhetssajterna får färre läsare. Detta eftersom tidningar lever på att människor sprider nyhetslänkar genom till exempel Facebook.

Enligt Henrik Alexandersson har lagförslaget stöd av en majoritet i Europaparlamentet, och kan därmed bli verklighet "rätt snart".

"Jag slutar länka till nyhetssajter och har redan raderat alla länkar i de senaste veckornas inlägg. Mycket av mitt innehåll är ändå helt eget och det verkar fortsatt vara tillåtet att länka till myndighetssajter, pressmeddelanden etc, men inte till nyheter. Tyvärr blir innehållet sämre när jag inte får länka till referenser längre. Gammelmedia kan också frysa ut konkurrenter inom alternativa medier genom skyhöga licenskostnader för icke-önskade sajter. Erfarenheten från exempelvis Spanien, som på egen hand infört detta tidigare, är att små sajter försvann från alla tjänster och tappade trafik. Kvar var bara gammelmedia", hävdar författaren Lars Wilderäng på sin blogg.

Det råder dock oklarheter kring exakt vad länklicensen innebär. Enligt Emanuel Karlsten, som är en av få som skrivit om det nya lagförslaget, handlar det om en "länkskatt" där sajter måste betala för så kallade "snippets" om de visar innehåll från andras nyhetsartiklar, vilket kan innefatta sådant som rubrik, artikelbild och ingress. Alltså till exempel söksajter som publicerar kortare innehåll från artiklar.

Enligt regeringens faktapromemoria innebär förslaget att medlemsstaterna ges "en möjlighet att införa bestämmelser om att förläggare som förvärvat rättigheter från en upphovsman ska kunna kräva att få del av sådan kompensation som utgår för användning som sker med stöd av ett undantag eller en inskränkning (t.ex. privatkopieringsersättning)".


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur