Konflikten i Ukraina
Flera svenska nationalister har deltagit som frivilliga i den uppmärksammade Azovbataljonen.

Obama ska vapenträna Ukrainas nazister

Publicerad 30 mars 2015 kl 15.15

Utrikes. Amerikanska soldater är just nu på väg till Ukraina för att genomföra militärövningar tillsammans med det ukrainska nationalgardet. Bland dem som ska tränas upp finns Azovbataljonen, som består av frivilliga ultranationalister.

Gilla artikeln på Facebook

©  Pete Souza

USA:s president Barack Obama.

Den 20 april landar 290 amerikanska fallskärmsjägare i Lviv oblast, skriver Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov i ett inlägg på Facebook. Under 24 veckor kommer de att anordna övningar för ukrainska styrkor. 

Totalt ska 900 ukrainska soldater från fyra olika bataljoner delta, enligt ministern. En av dem är Azov – en högerradikal frivilligbataljon som bland annat består av utländska nazister. En av medlemmarna är den internationellt uppmärksammade svensken Mikael Skillt, som tidigare var aktiv i Svenska motståndsrörelsen.

Arsen Avakov skriver att amerikanerna, när övningen är slut, kommer att dela ut "specialammunition och kommunikationsutrustning" till de enheter som deltagit.

Övningarna är resultatet av en överenskommelse mellan Ukrainas president Petro Porosjenko och den amerikanske vicepresidenten Joe Biden. De amerikanska soldaterna som ska delta uppges komma från 173rd Airborne Brigade, en förband som är baserat i Italien och som har deltagit i ett flertal operationer i Afghanistan och Irak.

Avakov passar i sitt inlägg på att rikta ett stort tack till sina vänner – amerikanska UD:s statssekreterare Victoria Nuland och USA:s ambassad i Kiev.

"Utan deras ihärdighet så hade det varit omöjligt att klara den viktiga och komplexa förberedelseprocessen inför utbildningen", skriver han.

Efter statskuppen mot den demokratiskt valde presidenten Yanukovytj förra året har den nya regimen i Kiev anlitat flera högerradikala milisgrupper för att bekämpa separatister i den östra delarna av landet. Förutom Azov märks även bataljonen Ajdar, som finansieras av den israelisk-ukrainske oligarken Ihor Kolomojskyj och som enligt Amnesty har ägnat sig åt kidnappningar, olagliga fängslanden, misshandel, rån, utpressning, troliga avrättningar och andra möjliga krigsbrott.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.