Skattechock och kraftiga nedskärningar väntar.

" />

Skattechock och kraftiga nedskärningar väntar.

" />

Skattechock och kraftiga nedskärningar väntar.

" />
Foto: CC/Robert WIlliams

Ödes­dagar för USA

Publicerad 9 december 2012 kl 07.08

Ekonomi.Demokrater och republikaner försöker febrilt nå en uppgörelse kring USA:s framtida ekonomi. Vid årsskiftet når landet nämligen fram till den så kallade finansbrant där en rad automatiska sparåtgärder sätter in.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är en uppgörelse som slöts mellan demokrater och republikaner sommaren 2011. Uppgörelsen gick i grova drag ut på att om man inte lyckades hitta en lösning på landets akuta ekonomiska problem före slutet av 2012 så skulle en rad åtgärder automatiskt träda i kraft vilka slår mot demokraternas och republikanernas intressen ungefär lika mycket. Effekten av dessa åtgärder blir en brant minskning av USA:s budgetunderskott på kort tid, därav namnet finansbranten.

Finansbranten innebär i praktiken kraftiga skattehöjningar och nedskärningar på samma gång för att få ekonomin någorlunda i balans. När uppgörelsen slöts var den tänkt att fungera som en sista utväg och ett sätt att tvinga fram en mer genomtänkt och planerad uppgörelse. Att chocka ekonomin med drastiska åtgärder bedömdes förra året vara ett så pass avskräckande scenario för både demokrater och republikaner att båda parter skulle se till att anstränga sig för att nå en uppgörelse i god tid innan 31 december 2012.

Men någon uppgörelse har man ännu inte nått. Demokrater och republikaner grälar fortfarande, framförallt om skattenivåer för de mest förmögna och hur mycket och länge arbetslösa ska kunna få bidrag. Vita Huset antydde dock under veckan att man är beredda att låta finansbranten slå till med full kraft, vilket innebär kraftiga skattehöjningar, för att därefter omedelbart återigen lagstifta om skattesänkningar för låg‐ och medelinkomsttagare. Republikanerna skulle då tvingas ge upp sina ambitioner om att hålla skatterna nere för landets höginkomsttagare, vilket partiet ansett vara viktigt.

USA:s militära budget är en annan uppmärksammad kostnadspost som kommer att drabbas hårt vid årsskiftet om ingen annan uppgörelse nås. Ett faktum som Pentagon in i det sista har vägrat acceptera eller planera inför. Inte förrän i onsdags meddelade det amerikanska försvarsdepartementet att man nu förbereder sig för en kalldusch av sällan skådat slag. Finansbranten innebär att den amerikanska krigsmakten bantas med 500 miljarder dollar över de närmaste tio åren utöver redan inplanerade 487 miljarder dollar, besparingsåtgärder som man anser "hotar landets säkerhet".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Bali tvingas lämna utskottsuppdrag – ber Carl Bildt om ursäkt

Partiet höll krismöte om Hanif Balis tweets. "Upprepade övertramp och nu senast ett personligt angrepp på Carl Bildt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Ekonomi

Skatt på grus och sten ska fördyra byggandet

Regeringen inför ny avgift för att "rädda klimatet".. Nya skatter ska rädda bostadspriserna och fördyra byggandet.0 

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Sidor

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0