Skattechock och kraftiga nedskärningar väntar.

" />

Skattechock och kraftiga nedskärningar väntar.

" />

Skattechock och kraftiga nedskärningar väntar.

" />
Foto: CC/Robert WIlliams

Ödes­dagar för USA

Publicerad 9 december 2012 kl 07.08

Ekonomi.Demokrater och republikaner försöker febrilt nå en uppgörelse kring USA:s framtida ekonomi. Vid årsskiftet når landet nämligen fram till den så kallade finansbrant där en rad automatiska sparåtgärder sätter in.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden är en uppgörelse som slöts mellan demokrater och republikaner sommaren 2011. Uppgörelsen gick i grova drag ut på att om man inte lyckades hitta en lösning på landets akuta ekonomiska problem före slutet av 2012 så skulle en rad åtgärder automatiskt träda i kraft vilka slår mot demokraternas och republikanernas intressen ungefär lika mycket. Effekten av dessa åtgärder blir en brant minskning av USA:s budgetunderskott på kort tid, därav namnet finansbranten.

Finansbranten innebär i praktiken kraftiga skattehöjningar och nedskärningar på samma gång för att få ekonomin någorlunda i balans. När uppgörelsen slöts var den tänkt att fungera som en sista utväg och ett sätt att tvinga fram en mer genomtänkt och planerad uppgörelse. Att chocka ekonomin med drastiska åtgärder bedömdes förra året vara ett så pass avskräckande scenario för både demokrater och republikaner att båda parter skulle se till att anstränga sig för att nå en uppgörelse i god tid innan 31 december 2012.

Men någon uppgörelse har man ännu inte nått. Demokrater och republikaner grälar fortfarande, framförallt om skattenivåer för de mest förmögna och hur mycket och länge arbetslösa ska kunna få bidrag. Vita Huset antydde dock under veckan att man är beredda att låta finansbranten slå till med full kraft, vilket innebär kraftiga skattehöjningar, för att därefter omedelbart återigen lagstifta om skattesänkningar för låg‐ och medelinkomsttagare. Republikanerna skulle då tvingas ge upp sina ambitioner om att hålla skatterna nere för landets höginkomsttagare, vilket partiet ansett vara viktigt.

USA:s militära budget är en annan uppmärksammad kostnadspost som kommer att drabbas hårt vid årsskiftet om ingen annan uppgörelse nås. Ett faktum som Pentagon in i det sista har vägrat acceptera eller planera inför. Inte förrän i onsdags meddelade det amerikanska försvarsdepartementet att man nu förbereder sig för en kalldusch av sällan skådat slag. Finansbranten innebär att den amerikanska krigsmakten bantas med 500 miljarder dollar över de närmaste tio åren utöver redan inplanerade 487 miljarder dollar, besparingsåtgärder som man anser "hotar landets säkerhet".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Malmö ska "dygnet runt"-bevakas genom drönare

Polisens senaste metod mot kriminaliteten. "De ska hjälpa oss att förebygga och avbryta brott."0 

Ekonominyheter

Inflationstakten: 1,5 procent enligt KPIF. Även enligt det gamla KPI-måttet är inflationen långt under 2 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Ekonomi

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Rekordtomt på svenska sparkonton

Sparandet på bankkonton det lägsta på fem år.. Samtidigt närmar sig lånen 4,5 miljarder kronor.0 

HSB: Gör det lättare för unga att skuldsätta sig

S-märkte Anders Lago presenterade nya krav från HSB.. Avskaffat amorteringskrav, uppluckrat bolånetak och lägre "kvar att leva på"-krav från bankerna, är hans förslag för unga.0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0