Asylkaoset
I ett tidigare beslut från polisen räknas skälen för att sätta in ordningsvakter på asylboenden upp.

Ordningsvakter på ett 60-tal asylboenden

Publicerad 9 maj 2016 kl 13.38

Inrikes. Efter den senaste tidens våldsexplosion kan polisen nu förordna ordningsvakter 60-tal flyktingboenden runt om i landet.
– De ska vara polisens förlängda arm och bidra till ordning och reda, säger Mats Kirestam, polismästare i region Mitt, på polisens hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Vid årsskiftet gav polisen Migrationsverket rätt att sätta in ordningsvakter på ett 30-tal boenden. Enligt ett nyligen fattat beslut av polisen är ordningsvakter behöriga att tjänstgöra på ett stort antal boenden som Migrationsverket har identifierat.

Flera av boendena ligger geografiskt avskilt och det tar därför lång tid för polisen att komma fram vid akuta situationer.

– Ordningsvakter ska finnas på plats på en del av boendena och andra kommer de att besöka regelbundet. Det kommer att skapa en lugnande och dämpande effekt på eventuella ordningsstörningar. Ordningsvakterna kan tidigt informera polisen om stämningar och varna för möjliga konflikter, säger Mats Kirestam, .

Polisen har så kallat förmanskap över ordningsvakterna, som ger en garanti för kvaliteten. För att styrningen av de ordningsvakter som nu ska arbeta med flyktingboendena ska fungera krävs samverkan. Bland annat kommer polisen ställa större krav på ordningsvakternas rapporter, de ska kunna delta i polisens utsättningar och få del av polisens aktuella information och planerade insatser.

– Ordningsvakterna kommer att arbeta förebyggande men skulle incidenter uppstå har de också möjlighet att ingripa och befogenheter att till exempel omhänderta personer, säger Mats Kirestam. 


Nyheter från förstasidan

Polisen Matt, 54, mördad av misstänkt islamist i London

Sköts ihjäl månader från pensionen. Rutiningripande mot kriminell invandrare resulterade i blodbad.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0