Asylkaoset
I ett tidigare beslut från polisen räknas skälen för att sätta in ordningsvakter på asylboenden upp.

Ordningsvakter på ett 60-tal asylboenden

Publicerad 9 maj 2016 kl 13.38

Inrikes. Efter den senaste tidens våldsexplosion kan polisen nu förordna ordningsvakter 60-tal flyktingboenden runt om i landet.
– De ska vara polisens förlängda arm och bidra till ordning och reda, säger Mats Kirestam, polismästare i region Mitt, på polisens hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Vid årsskiftet gav polisen Migrationsverket rätt att sätta in ordningsvakter på ett 30-tal boenden. Enligt ett nyligen fattat beslut av polisen är ordningsvakter behöriga att tjänstgöra på ett stort antal boenden som Migrationsverket har identifierat.

Flera av boendena ligger geografiskt avskilt och det tar därför lång tid för polisen att komma fram vid akuta situationer.

– Ordningsvakter ska finnas på plats på en del av boendena och andra kommer de att besöka regelbundet. Det kommer att skapa en lugnande och dämpande effekt på eventuella ordningsstörningar. Ordningsvakterna kan tidigt informera polisen om stämningar och varna för möjliga konflikter, säger Mats Kirestam, .

Polisen har så kallat förmanskap över ordningsvakterna, som ger en garanti för kvaliteten. För att styrningen av de ordningsvakter som nu ska arbeta med flyktingboendena ska fungera krävs samverkan. Bland annat kommer polisen ställa större krav på ordningsvakternas rapporter, de ska kunna delta i polisens utsättningar och få del av polisens aktuella information och planerade insatser.

– Ordningsvakterna kommer att arbeta förebyggande men skulle incidenter uppstå har de också möjlighet att ingripa och befogenheter att till exempel omhänderta personer, säger Mats Kirestam. 


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Wikipedia kan mörka att Marcus Oscarsson är iranier

Het diskussion mellan sajtens administratörer. Mystiskt IP-nummer från TV4 går in och raderar uppgiften om födelseland.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Pfizers VD: Vi vet inte hur länge tredje sprutan skyddar. Tredje spruta påstås ge ”rimligt skydd” mot omikron.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0