Oscar Sjöstedt (SD) efterfrågade smarta invandrare – retar gallfeber på vänstern

Publicerad 24 september 2020 kl 16.59

Politik. Sverigedemokraternas riksdagsledamot tillika ekonomiskpolitiske talesman Oscar Sjöstedt får kritik från vänsterhåll för ett anförande i riksdagen tidigare i veckan.

Gilla artikeln på Facebook

Anledningen är att Sjöstedt i talet kritiserar att migrationsdomstolen i Göteborg beviljat en afghansk man uppehållstillstånd för att denne har låg IQ. Migrationsverket ansåg, tvärtom, att afghanen inte borde få stanna i Sverige.

– En vuxen afghansk man utan skyddsbehov beviljades uppehållstillstånd eftersom han inte var särdeles begåvad. "Lindrig intellektuell funktionsnedsättning", skrev migrationsdomstolen, och bedömde att det i sig var skäl till uppehållstillstånd och därmed livstids försörjning på de svenska skattebetalarnas bekostnad, säger Sjöstedt i talet som fortsätter:

– Vad säger ni om att i stället för att föra en migrationspolitik där vi attraherar människor med lågt intellekt, föra en politik där vi attraherar människor med högt intellekt? Vore det helt verklighetsfrämmande för denna kammare?

Uttalandet har fått skarp kritik från i synnerhet vänsterhåll, där många menar att det är fel att ifrågasätta att uppehållstillstånd delas ut till invandrare enbart för att de är svagbegåvade. Vissa anser dessutom att det är rasistiskt att beröra invandrares intelligens, som oftast är lägre än svenskars.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har uppmanat Sjöstedt att be om ursäkt och nu kräver dessutom organisationen Funktionsrätt Sverige att Sjöstedt tvingas avgå och att han frånsäger sig alla sina förtroendeuppdrag.

Se även:
Låg IQ gav rätt till asyl


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

SvD backar efter hyllningsartikel om klimatextremist

"Det jag förespråkar är sabotage och förstörelse av egendom." Nu ändrar SvD rubriken på sin smöriga intervju med vänsterextremisten.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0