Oscar Sjöstedt (SD) efterfrågade smarta invandrare – retar gallfeber på vänstern

Publicerad 24 september 2020 kl 16.59

Politik. Sverigedemokraternas riksdagsledamot tillika ekonomiskpolitiske talesman Oscar Sjöstedt får kritik från vänsterhåll för ett anförande i riksdagen tidigare i veckan.

Gilla artikeln på Facebook

Anledningen är att Sjöstedt i talet kritiserar att migrationsdomstolen i Göteborg beviljat en afghansk man uppehållstillstånd för att denne har låg IQ. Migrationsverket ansåg, tvärtom, att afghanen inte borde få stanna i Sverige.

– En vuxen afghansk man utan skyddsbehov beviljades uppehållstillstånd eftersom han inte var särdeles begåvad. "Lindrig intellektuell funktionsnedsättning", skrev migrationsdomstolen, och bedömde att det i sig var skäl till uppehållstillstånd och därmed livstids försörjning på de svenska skattebetalarnas bekostnad, säger Sjöstedt i talet som fortsätter:

– Vad säger ni om att i stället för att föra en migrationspolitik där vi attraherar människor med lågt intellekt, föra en politik där vi attraherar människor med högt intellekt? Vore det helt verklighetsfrämmande för denna kammare?

Uttalandet har fått skarp kritik från i synnerhet vänsterhåll, där många menar att det är fel att ifrågasätta att uppehållstillstånd delas ut till invandrare enbart för att de är svagbegåvade. Vissa anser dessutom att det är rasistiskt att beröra invandrares intelligens, som oftast är lägre än svenskars.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har uppmanat Sjöstedt att be om ursäkt och nu kräver dessutom organisationen Funktionsrätt Sverige att Sjöstedt tvingas avgå och att han frånsäger sig alla sina förtroendeuppdrag.

Se även:
Låg IQ gav rätt till asyl


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Amanda Lind ställde in debatt mot Åkesson

MP-ministern skulle diskutera "hat och hot" i Aktuellt. Åkesson: "Gapar högt i artiklar men avstår direkt debatt."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Vetenskap

Svenskt verktyg ska hitta jordlika planeter . Nya metoden underlättar astronomernas sökande.0 

Sara, 28, tog Löfvens vaccin – hamnade i koma och dog. Småbarnsmamman kollapsade – fem dagar efter andra dosen.0 Plus

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0