Bostadsbubblan
VÄNDER: Stockholms brantaste gata lutar 22 procent – lika mycket som bostadspriserna har ökat sedan början av 2015 i länet.

"Peak hipster" – lägenheter på Södermalm ner 11 procent sedan augusti

Publicerad 22 oktober 2017 kl 04.57

Ekonomi. Priserna på bostadsrätter i Stockholm har rusat sedan finanskrisen 2007 och priset per kvadratmeter i Stockholms län har nästan fördubblats. Högsta noteringen någonsin nåddes i augusti i år – men sedan dess pekar kurvan brant nedåt, visar färsk statistik över slutpriser som Fria Tider har tagit fram.

Dela artikeln

Enligt prisuppgifter från Hemnet, en svensk bostadssajt med oligopolställning som numera publicerar både utropspriser och slutpriser vid bostads­försäljningar, har slutpriserna per kvadratmeter i hela Stockholms län fallit med 10 procent sedan toppnoteringen i somras – från dryga 63.000 kr per kvadratmeter till 57.000 kr.

På stadsdelen Södermalm är nedgången något större – 11 procent – men priserna desto högre, med en förändring från 99.000 kr till 88.000 kr per kvadratmeter. Prisförändringarna medför att en hypotetisk lägenhet som köptes för 4 miljoner kronor i centrala Stockholm i mitten av augusti har minskat i pris med 6.500 kr om dagen sedan dess – eller totalt en halv miljon kronor hittills.

Fallande bostadspriser kan ge problem för bolånetagare även om de inte tänker sälja, särskilt de som nyligen köpt lägenhet med hög belåningsgrad, då banken kan komma att kräva högre amorteringstakt och högre ränta på lånet om bostadens så kallade marknadspris understiger bolånetaket på 85 procent.

Variationen i pris mellan enskilda lägenheter är dock stor och statistiken ska inte övertolkas. De senaste 11 månaderna i Stockholms­området har standardavvikelsen på priset per kvadratmeter varit 21.500 kr, med vilket förenklat menas att ungefär sju av tio bostadsrätter som sålts har kostat mellan 21.500 kr mer eller mindre per kvadratmeter än medelvärdet på alla lägenheter.

Prisuppgifterna ovan är inte justerade för inflation.

Bild:

© FT

SKARPT NERÅT: Grafen visar priserna per kvadratmeter för bostadsrättslägenheter på Södermalm i Stockholm. Linjen är ett viktat medelvärde över 30 dagar bakåt i tiden, där varje enskild registrerad försäljning de senaste 30 dagarna har samma vikt. Det vill säga det är inte "dagens pris" som utläses på den nedre axeln, utan "priset de senaste 30 dagarna" vid datumet på axeln.

Bild:

© FT

VACKERT: För att ge en uppfattning om spridningen av försäljningspriser kan ett histogram ritas. Här presenteras antalet sålda bostadsrättslägenheter på Södermalm (färgdjupet, höger skala) mot ytan på lägenheten (nedre skalan) och priset för hela lägenheten (vänstra skalan). Korrelationen mellan pris och yta är 0,8 på Södermalm medan samma jämförelse för hela Stockholm län bara ger en korrelation på 0,3. Detta då område har stor inverkan på priset och att slå samman området ger brus i denna enkla modell. Datan är för november 2014 till idag.


Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.