Craig Morey/CC-BY-SA

Pepparkaks­gubbar rasistiska - förbjuds i skola

Publicerad 9 december 2012 kl 08.14

Inrikes.I Kanalskolan i Laxå kommer årets Luciatåg präglas av mindre mångfald än vanligt. Pepparkaksgubbar är inte längre välkomna och "Vi komma, vi komma från Pepparkakeland..." är ord som inte längre får sjungas, eftersom det kan göra att någon tar illa upp, något som bland annat gjort Mio, 10 år, besviken.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Jenny Simic, mamma till fjärdeklassaren Mio vars ambition att vara pepparkaksgubbe i Luciatåget för hela skolan nu grusats, som tagit kontakt med lokaltidningen för att klaga på tilltaget. Skolledningens motivation att pepparkaksgubbar kan leda till att "någon kunde känna sig stött" köper hon inte alls, berättar hon för na.se.

- Varför tar vi bort det? Är inte bruna lika oss, eller? Får inte bruna vara med?, frågor hon sig och menar att skolledningens försök till politisk korrekthet är kontraproduktivt och att i så fall kan hela luciatåget förbjudas då det påminner om ett Ku-Kux-Klan-möte.

I protest ska Mio nu inte delta alls. Liksom de flesta av kompisarna ville han vara pepparkaksgubbe och tycker det hela är märkligt.

- Då borde vi inte få ha bruna kläder i skolan heller, säger Mio.

Även pepparkakor har förbjudits. Klassens lärare har avböjt att kommentera.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0