IS-krigarna

Polischefen om att göra IS-terrorister statslösa: "Jag hade inte legat vaken på nätterna"

Publicerad 25 februari 2019 kl 10.44

Inrikes. Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, stänger inte dörren till att göra IS-terrorister statslösa, framgår av en intervju med honom i måndagens P1 Morgon.

Gilla artikeln på Facebook

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, är en av dem som vill att IS-terrorister ska bli av med sitt svenska medborgarskap.

"Att återkalla IS-terroristernas svenska medborgarskap är en del av lösningen. Enklare, billigare och mer träffsäkert än att åtala dem i svensk domstol", twittrade han i helgen.

I P1 Morgon idag utvecklar han sitt resonemang, och menar att det skulle ha en avskräckande effekt.

Han förstår nämligen hur farliga terroristerna är och vilken säkerhetsrisk de utgör när de kommer tillbaka till Sverige.

Enligt polischefen har Sverige blivit "en utmärkt plattform för att utöva internationell terrorism", där terroristerna kan vila upp sig och sedan åka iväg igen.

– Jag tror att om vi hade haft lagstiftning där man satte sitt svenska medborgarskap på spel så hade färre rest ut, säger han till P1 Morgon.

Erik Nord stänger inte heller dörren för att dra in medborgarskap för personer som bara har svenskt medborgarskap, och som alltså då skulle bli statslösa. Men han vill inte svara fullt ut, ja eller nej, på frågan. Dock säger han så här i Sveriges Radio:

– Men vi har två terrorister som sitter dömda till livstidsfängelse för att ha filmat när de ska halsen av en person. Om vi skulle göra de statslösa hade inte jag legat vaken på nätterna över det.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Ärliget och uppriktighet ingen social konstruktion. Beteendet beror på männens testosteronnivåer, visar forskning.45 Plus

Nyheter från förstasidan

GP:s fräcka bluff efter Fria Tiders korrekta avslöjande: "Ahmadzai felaktigt uthängd"

"Felaktigt" att Ahmadzai gick på bidrag i Sverige, enligt GP. Han gick nämligen inte på bidrag utan på Försäkringskassan, avslöjar tidningen bland annat i stor bredsida mot Fria Tider idag.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om systemet som används för att byta befolkning.0 

Vetenskap

TV4: "Vikingarna hade klimatångest". Modern nytolkning av runorna på Rökstenen.0 

Forskare: Allt viktigare äta rött kött. Varningen: Näringsnivåerna i växter sjunker allt mer.0 

Kultur

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0