IS-krigarna

Polischefen om att göra IS-terrorister statslösa: "Jag hade inte legat vaken på nätterna"

Publicerad 25 februari 2019 kl 10.44

Inrikes. Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, stänger inte dörren till att göra IS-terrorister statslösa, framgår av en intervju med honom i måndagens P1 Morgon.

Gilla artikeln på Facebook

Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, är en av dem som vill att IS-terrorister ska bli av med sitt svenska medborgarskap.

"Att återkalla IS-terroristernas svenska medborgarskap är en del av lösningen. Enklare, billigare och mer träffsäkert än att åtala dem i svensk domstol", twittrade han i helgen.

I P1 Morgon idag utvecklar han sitt resonemang, och menar att det skulle ha en avskräckande effekt.

Han förstår nämligen hur farliga terroristerna är och vilken säkerhetsrisk de utgör när de kommer tillbaka till Sverige.

Enligt polischefen har Sverige blivit "en utmärkt plattform för att utöva internationell terrorism", där terroristerna kan vila upp sig och sedan åka iväg igen.

– Jag tror att om vi hade haft lagstiftning där man satte sitt svenska medborgarskap på spel så hade färre rest ut, säger han till P1 Morgon.

Erik Nord stänger inte heller dörren för att dra in medborgarskap för personer som bara har svenskt medborgarskap, och som alltså då skulle bli statslösa. Men han vill inte svara fullt ut, ja eller nej, på frågan. Dock säger han så här i Sveriges Radio:

– Men vi har två terrorister som sitter dömda till livstidsfängelse för att ha filmat när de ska halsen av en person. Om vi skulle göra de statslösa hade inte jag legat vaken på nätterna över det.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0