Krisen inom polisen

Polisens HBTQ-satsning med rosa kjolar väcker stark kritik och frågor

Publicerad 26 maj 2016 kl 11.51
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Polisen i Huddinge har postat ett par bilder på sin Facebooksida med ett antal poliser utspökade i rosa kjolar och ölflaskor i handen. Bilderna, som är tagna under en personalfest, väcker kritik och frågor från allmänheten.

Dela artikeln

"Wtf! Inte konstigt att kidsen i förorterna anser att svensk polis är fjollor. Hur kan sådant här få förekomma på en officiell sida? Polis skall vara auktoritär och inge respekt. Privat är en sak men officiellt skickar det helt fel signaler. Vart tog det sunda förnuft vägen? Det verkar helt ha försvunnit och ersatts av genus, feminism och hbtq. Tro mig det fungerar inte."

Så uttrycker sig en bekymrad stockholmare med anledning av de två bilderna som i förrgår lades upp på Huddingepolisens Facebooksida. Och det kritiska inlägget, som gillats av ett 40-tal personer, sammanfattar ganska väl den kritik som myndigheten drar på sig från allmänheten.

Bilderna har lagts upp på Facebook av polisens yttre befäl Reine Berglund och enligt honom handlar det om att visa att poliser är "människor som alla andra". Det är ett argument som kritikerna inte ger mycket för. "'Människor som alla andra' går inte runt i rosa kjolar och skägg", kommenterar en man – något Berglund bemöter med att "det finns de som både har skägg och kjol".

Olämpligt med festbilder
Andra personer lägger ingen värdering i huruvida poliser klär sig i kjol eller inte på sin fritid, men säger att festbilder inte ska förekomma på en myndighets officiella Facebookkonto. "Era bilder från era fester har inte på polisens FB-sida att göra", skriver en upprörd huddingebo.

En kvinna är kritisk till att polisen på de två bilderna dansar runt med ölflaskor och polisbrickor och en text om att alltid vara redo. "Så ni kör rattfulla då?" frågar hon sig. "Sluta skäm ut Sverige!! Är det konstigt att andra länder undrar vad fan Sverige håller på med när de ser poliser som dessa?! Skärp er!" skriver en annan kvinna. "Vad gulligt! Om ni har dessa kläder på er vid gripande kommer ni inte behöva springa. Buset kommer lägga sig ner i skrattanfall", konstaterar en tredje kvinna sarkastiskt.

En överväldigande andel av dem som kommenterar är kritiska, men det finns en och annan mer positivt inställd. "Heja polisen ! Det är en sak att vara proffsig på jobbet och en annan sak att ha kul tillsammans utanför jobbet. Ni är bäst", skriver en kvinna. Hon är en av få som uttrycker sig positivt om polisens rosa kjol-tilltag.

Fria Tider har sökt Reine Berglund men han har inte gått att nå.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.