Polisens varning: De invandrade klanerna är "systemhotande"

Publicerad 7 september 2020 kl 16.13

Inrikes. De släktbaserade kriminella nätverken som i Sverige är nu så starka att de hotar rasera samhällssystemet. Enligt en intervju i TT kallar polisen dem för "systemhotande".

Gilla artikeln på Facebook

Från att ha varit en nedtystad eller till och med förnekad fråga har nu kriminella klaner exploderat i den svenska samhällsdebatten.

Detta efter polischefen Mats Löfvings intervju Ekot i lördags, där han förklarade att det finns hela 40 kriminella släktnätverk i Sverige, som bara kommit hit för att begå brott.

Siffran har chockat många. Inte ens författaren Per Brinkemo, som skrivit böcker om klaner, visste att det fanns så många, sade han i TV4 Nyhetsmorgon i morse.

Nu kommer ännu fler alarmerande uppgifter.

Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, säger till TT att klaner visserligen har funnits tidigare men att de nu har vuxit sig allt starkare. De är så farliga att de rentav är "systemhotande", heter det i TT-artikeln.

Nätverken är extra farliga eftersom de bygger på kultur, vilket gör att utbildningsinsatser och socioekonomiska faktorer inte spelar roll.

De skiljer sig från mc-gäng och andra löst sammansatta gettogäng.

– Man kan skilja dem från de socialt utsatta områdena som ofta går ihop, och de här olika typerna av nätverk samarbetar ofta, men när det gäller släktbaserade nätverk handlar det egentligen inte om socioekonomiska frågor, utan det är mer en kulturell faktor. Det är inget som vi kan utbilda bort, säger Linda H Staaf till TT.

Precis som Löfving bekräftar Staaf att klanerna försöker infiltrera näringsliv och politik, och kan nå maktpositioner i samhället. Hon kallar det för "infiltration". Eftersom nätverken har egna rättssystem kan detta hota samhällets uppbyggnad. De invandrade klanerna sträcker sig också utanför storstadsregionerna, förklarar Staaf.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0 

Nya storstudiens slutsats om symtomen. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Mer från Inrikes

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0