Polisens varning: De invandrade klanerna är "systemhotande"

Publicerad 7 september 2020 kl 16.13

Inrikes. De släktbaserade kriminella nätverken som i Sverige är nu så starka att de hotar rasera samhällssystemet. Enligt en intervju i TT kallar polisen dem för "systemhotande".

Gilla artikeln på Facebook

Från att ha varit en nedtystad eller till och med förnekad fråga har nu kriminella klaner exploderat i den svenska samhällsdebatten.

Detta efter polischefen Mats Löfvings intervju Ekot i lördags, där han förklarade att det finns hela 40 kriminella släktnätverk i Sverige, som bara kommit hit för att begå brott.

Siffran har chockat många. Inte ens författaren Per Brinkemo, som skrivit böcker om klaner, visste att det fanns så många, sade han i TV4 Nyhetsmorgon i morse.

Nu kommer ännu fler alarmerande uppgifter.

Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, säger till TT att klaner visserligen har funnits tidigare men att de nu har vuxit sig allt starkare. De är så farliga att de rentav är "systemhotande", heter det i TT-artikeln.

Nätverken är extra farliga eftersom de bygger på kultur, vilket gör att utbildningsinsatser och socioekonomiska faktorer inte spelar roll.

De skiljer sig från mc-gäng och andra löst sammansatta gettogäng.

– Man kan skilja dem från de socialt utsatta områdena som ofta går ihop, och de här olika typerna av nätverk samarbetar ofta, men när det gäller släktbaserade nätverk handlar det egentligen inte om socioekonomiska frågor, utan det är mer en kulturell faktor. Det är inget som vi kan utbilda bort, säger Linda H Staaf till TT.

Precis som Löfving bekräftar Staaf att klanerna försöker infiltrera näringsliv och politik, och kan nå maktpositioner i samhället. Hon kallar det för "infiltration". Eftersom nätverken har egna rättssystem kan detta hota samhällets uppbyggnad. De invandrade klanerna sträcker sig också utanför storstadsregionerna, förklarar Staaf.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Putin: PK-politikerna i väst är som bolsjevikerna

"Vi ryssar känner igen det här". Går till hårt angrepp mot kulturmarxistiska vanstyret av väst i nytt tal.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

DN publicerade falsk artikel om utvisning

Beskrev oseriös anställning som "en liten miss".. Mörkade viktiga omständigheter när illegal familj utvisas ur Sverige.0 

Var fjärde M-väljare stöder partiets syn på vinster i friskolor

Bara SD:s och Centerns vinstpolitik ligger längre från de egna väljarna.. Samtidigt kan mer än var tredje väljare kan tänka sig att byta parti baserat på just skolpolitik.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

"Ökad repression knäckte althögern". Stängda konton och fräcka myndighetsövergrepp.0 

Abba släpper "ny" låt från 1978. Började spelas in för över 40 år sedan.0