Gruppvåldtäkten i Visby
Arkivbild.

Fler poliser till Gotland efter anmäld våldtäkt – "Att ta lagen i egna händer är aldrig acceptabelt"

Publicerad 7 oktober 2016 kl 08.44
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Polisen på Gotland har fått förstärkning av sina kolleger i Stockholm på grund av den oroliga situation som uppstått efter att en grupp­våldtäkt anmälts i helgen.
– Det gäller att se till att tryggheten ökar och det blir lugnt på gator och torg, säger Carina Skagerlind på Stockholms­polisen till Fria Tider.

Dela artikeln

Polisen har skickat "special­kompetens och extra resurser" till Visby för att hjälpa till med utredningen och upprätt­hålla lag och ordning. Myndigheten vill däremot inte berätta hur många extra poliser som skickats till ön.

– Vi anger aldrig hur många vi har skickat. Vi skickar en tillräcklig resurs för att klara det uppdrag vi ser att vi har. I det här fallet gäller det att se till att tryggheten ökar och det blir lugnt på gator och torg, berättar Stockholms­polisens press­talesman Carina Skagerlind för Fria Tider.

– Det är en blandad kompetens, bland annat dialogpoliser, men också utredarresurs. Det är en blandad kompott med kompetens.

Många har upprörts över att de fem män som misstänks för helgens anmälda grupp­våldtäkt släppts på fri fot. Ett hundratal personer demonstrerade i onsdags­kväll i Visby för att protestera mot fri­släppandet och visa den drabbade kvinnan sitt stöd.

Samma dag sökte en man upp tre av de män som pekats ut för den grova våldtäkten, det rör sig om tre nyanlända invandrare, och kallade dem "smutsiga djur" och uppmanade dem att lämna landet. Konfrontationen filmades och sprids i sociala medier av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

– Vi måste markera. Att ta lagen i egna händer är aldrig acceptabelt i en demokrati, säger Skagerlind.

Hon berättar även att myndighets­anställda hotats, men vill inte gå in på om de hoten hänger ihop med våldtäkten eller om det är en separat händelse.

– Jag kan förstå att man i vissa lägen är upprörd, men att ta lagen i egna händer och agera eller hota personer i deras tjänsteutövning, det kan vi aldrig acceptera, säger hon.

Polisen har utlyst en så kallad särskild händelse med anledning av situationen som uppstått i Visby.

På åklagarmyndigheten vill man inte uttala sig om huruvida den ansvarige åklagaren hotats eller inte.

– Generellt kommenterar vi inte enskilda hot eller eventuella hot mot personalen inom myndigheten. Det gör vi inte av säkerhetsskäl, så där har vi ingenting att säga, säger Fredrik Berg på åklagar­myndigheten till Fria Tider.

Enligt uppgifter som florerar i sociala medier har de fem våldtäkts­misstänkta evakuerats från ön på grund av hotbilden mot dem. När Fria Tider pratar med Eva Ernstson, advokat för en av männen, säger hon att hon inte vet om hennes klient är kvar på ön.

– Jag kan inte säga ja eller nej, för jag vet inte, jag vet inte, säger hon.

– Jag har ingen information om vare sig det ena eller det andra.

Hon säger också att hon inte haft kontakt med den misstänkte sedan han släpptes på fri fot i onsdags­morse.

Fria Tider har även sökt de övriga fyra männens advokater.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

112-appen börjar larma om skjutningar och sprängdåd

Anpassas till nya verkligheten. "Hoppas det kan leda till fler tips vid jakten på gärningspersonen."0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.