SWE_EUpress/CC-BY-NC-SA

Prispress på råvaror när Kina saktar in

Publicerad 2 oktober 2012 kl 00.28

Ekonomi.Kinesisk industri bromsar in och visar den lägsta aktiviteten på 39 månader enligt of?ciell statistik. Siffrorna släpps efter en längre tids negativ rapportering om den det ekonomiska läget i Kina och nu ökar osäkerheten kring världens största stålkonsument. Utvecklingen väcker frågor om regeringens storsatsning på den svenska gruvindustrin.

Gilla artikeln på Facebook

Efter ett decennium av tvåsiffrig tillväxt börjar den Kinesiska ekonomin att tappa fart. Ett ?ertal nyckelindikatorer som efterfrågan på järnmalm, olja och export från grannländer pekar på en svag utveckling, som tillsammans med nya siffror över industriaktiviteten ökar oron för en större ekonomisk inbromsning.

Siffrorna ifrån Kinas statistiska centralbyrå visar att tillväxttakten i industrin sjönk till 8,9 procent i Augusti vilket är den lägsta siffran sedan maj 2009. Asienkännaren och ekonomen Marc Faber har sedan slutet av 2011 varnat för sjunkande aktivitet i Kina. Han menar att statistiken dessutom poleras av Kinesiska myndigheter och pekar på enligt honom mer pålitliga indikatorer som, fallande export ifrån grannländer och en långsamt växande elkonsumtion samt fallande efterfrågan på råvaror.

Svensk stål- och gruvindustri under press
Sjunkande kinesisk efterfrågan på stål har satt råvarumarknaden i gungning det senaste året med stora svängningar i priset på järnmalm. Ifrån toppen på 180 dollar per ton och ner till 86 som lägsta notering. Kinas tillväxt har under det föregående decenniet drivit upp priset på järnmalm till rekordnivåer som följts av stora investeringar i gruvnäringen i råvaruproducerande länder som Sverige och Australien.

Fallande efterfrågan på stål och malm riskerar nu att äventyra lönsamheten i många gruvprojekt. Faber har kallat den svällande gruvnäringen i Australien för en av de fyra största bubblorna de senaste 40 åren. I Sverige har ett ?ertal multinationella företag investerat i fyndigheter och sammanlagt beräknas 40 miljarder kronor ha plöjts ner i näringen de senaste åren.

Även mer namnkunniga aktörer råkar illa ut. Utvecklingen har tvingat stålföretaget SSAB att varna för en jätteförlust på 700 miljoner kronor under det tredje kvartalet i år, och statliga järnmalmsjätten LKAB rapporterade halverad vinst i slutet av Augusti. ”Avmattningen i den kinesiska ekonomin och fortsatta ?nansiella problem inom eurozonen bidrar till ökad osäkerhet om den globala ekonomiska utvecklingen och får därmed konsekvenser för efterfrågan på både stål och järnmalm” Lät koncernchefen då meddela i en kommentar.

Regeringen satsar
Samtidigt som den globala efterfrågan på stål och järnmalm sjunker spår regeringen Reinfeldt en ljus framtid för gruvnäringen. I höstbudgeten spenderar man 3,5 miljarder kronor från 2013 till 2017 på vad man beskriver som gruvrelaterad infrastruktur. Regeringen motiverar anslagen med att det ?nns en stor efterfrågan på malm från Kina och andra tillväxtländer.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Brottsutredd storbank lämnar guldhandeln

Ännu en bank utreds för guldfiffel.. Nu stänger Scotiabank sin guldhandels­avdelning efter 330 års verksamhet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Ekonomi

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Coronastöd mörkas för skattebetalarna

Regeringen har smugit in sekretessbestämmelse i lagen.. Konsekvensen: HELT omöjligt att granska coronafuskande företag.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus