(Sjukhuset på bilden har inget med texten att göra.)

Privat vårdpersonal mår sämre

Publicerad 17 juni 2014 kl 12.49

Samhälle. Den skattefinansierade sjukvården privatiseras i snabb takt. Men nu visar en färsk studie från Stockholms universitet att vårdpersonalens välbefinnande är lägre inom den egennyttiga än inom den allmännyttiga vårdsektorn.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en ny studie från Stockholms universitet som forskarna har undersökt personalens arbetsvillkor och hälsa inom ett privat respektive ett bolagiserat och ett förvaltningsdrivet akutsjukhus.

Studien visar att det finns skillnader i hälsa hos personalen i privat respektive offentligt. Nivåerna av utbrändhet hos sjuksköterskor var högre i det privata sjukhuset jämfört med det förvaltningsdrivna, visar studien.

Överlag är skillnaden i upplevd personalhälsa små, men den upplevda arbetsbelastningen spelade en större roll för uppkomsten av cynism bland personalen i det privata än i det allmännyttiga sjukhuset.

Studien bygger på enkätundersökningar som gick ut till samtlig personal på tre akutsjukhus med olika  driftsformer, alla belägna i Stockholmsregionen.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0