Från polisens rekonstruktion av den påstådda händelsen.

Rasistbluff att Ahmad släpades efter buss

Publicerad 1 maj 2019 kl 18.48

Media. Mediernas historia om att 12-årige Ahmad skulle ha släpats efter en buss i Angered var en fräck bluff. Tingsrätten friar nu den åtalade busschauffören helt, rapporterar Nyheter Idag.

Gilla artikeln på Facebook

Medier som Expressen och Sveriges Radio hade sedan tidigare dömt busschauffören på förhand och slog upp historien stort.

Det påstods i artiklarna att chauffören hade slängt av Ahmad och hans vänner från bussen. Sedan skulle Ahmad ha fastnat med armen i dörren, varpå chauffören fortsatte att köra i över två kilometer med 12-åringen släpande efter bussen.

Efter medieuppståndelsen åtalades busschauffören för vållande till kroppsskada. Men nu frias han av tingsrätten.

I domen konstateras att "de sakkunniga vittnena uppgett att bussens olika säkerhetssystem gör att det är i det närmaste omöjligt att händelsen skulle ha kunnat inträffa på det sätt som åklagaren påstått". Vidare ger Ahmads skador enligt rättsintyget inte "stöd för att skadorna uppkommit på det sätt som han beskrivit".

Slutligen, skriver tingsrätten har undersidan på Ahmads skor "knappt uppvisat några nötningsskador, trots att Ahmad påstått att han kanat på skorna i 2,3 kilometer vid sidan av bussen".

Chaufförens advokat Ralph Ekman är kritisk till att åklagaren valde att driva målet till åtal.

– Tingsrätten har accepterat praktiskt taget hela försvarets argumentering och fullständigt sågat åklagaren, säger Ekman till Nyheter Idag.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Media

Studie: SR och SVT fulvinklar åt vänster

Framförallt vinklas invandring och SD.. "I de fall där SVT eller SR fälls i politiska ämnen lutar vinklingen nästan alltid åt det vänsterliberala hållet."0 

Högermänniskor har lägre förtroende för nyhetsmedier

Bland liberaler och vänsteranhängare är förtroendet 88 procent, bland SD:are 51 procent. "Förtroendet för medier sjunker ju längre ut på högerkanten som man har sina partisympatier."0 

Sidor

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0