Pisa-fusket
Statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström.

Regeringen får skulden för Pisa-fusk

Publicerad 30 april 2021 kl 16.04

Politik. Regeringen bär huvudansvaret för det så kallade Pisa-fusk som avslöjats i Sverige. Det konstaterar Riksrevisionen i en rapport som publicerades igår.

Gilla artikeln på Facebook

"Riksrevisionens bedömer att regeringen inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att utreda de tveksamheter som uppstått i samband med Pisa-undersökningen 2018", står att läsa i rapporten.

Även Skolverket kritiseras, men regeringen har enligt Riksrevisionen ett huvudansvar och har inte "fullföljt sitt ansvar att se till att underlydande myndigheter bedriver sin verksamhet enligt de krav som grundlagen ställer", heter det.

Vid en presskonferens igår försvarade sig utbildningsminister Anna Ekström mot Riksrevisionens kritik. Bland annat påstod hon att svenska barn lyckas bra i skolan, även om inte invandrarbarn gör det.

– Vi ser en tydlig resultatuppgång i Pisa 2018 för elever med svensk bakgrund, men att det finns frågetecken vad gäller utrikes födda elevers deltagande och resultat tycker jag är bekymmersamt, sade hon bland annat.

Även det var ett påstående som mötte kritik då det i Riksrevisionens rapport framkommer att även lågpresterande svenskfödda barn tagits bort ur statistiken för att förbättra Pisa-resultaten.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.