Pisa-fusket

"Regeringen har mörkat och ministern har ljugit"

Publicerad 6 maj 2021 kl 12.24

Inrikes. Utbildningsminister Anna Ekström (S) fick efter Pisa-skandalen hård kritik under en utfrågning i riksdagens utbildningsutskott.
– Skolverket har felat, regeringen har mörkat och utbildningsministern har ljugit för riksdagen, säger Christian Carlsson, utbildningspolitisk talesman för Kristdemokraterna, enligt Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

För en vecka sedan kom en uppmärksammad granskningen från Riksrevisionen. Den visade att regeringen och Skolverket i strid mot reglerna uteslöt ett stort antal invandrarelever för att få upp Sveriges resultat i den internationella Pisa-undersökningen 2018.

Sverigedemokraterna gick snabbt ut med att man ville väcka misstroende mot utbildningsminister Anna Ekström (S), men övriga så kallade oppositionspartier har sagt sig vilja avvakta.

I morse hölls en utfrågning med Ekström i riksdagens utbildningsutskott, och då riktades hård kritik mot ministern och regeringen.

Kristdemokraternas utbildningspolitiska talesman Christian Carlsson sammanfattade situationen med att "Skolverket har felat, regeringen har mörkat och utbildningsministern har ljugit för riksdagen".

Han konstaterade att den "skolpolitiska praktskandalen" bara växer, enligt Expressen. Nya uppgifter gör nämligen gällande att tjänstemän på regeringskansliet hade haft information om att för många elever undantogs i mätningen. Sedan ljög Anna Ekström för riksdagen om att hon inte fått några uppgifter om att elever felaktigt exkluderats, enligt Christian Carlsson.

Även Moderaterna och Sverigedemokraterna kom med hårda omdömen om utbildningsministern.

Utbildningsdepartementet meddelade samtidigt på torsdagen att man nu går med på att lämna ut de så kallade Pisa-promemoriorna, som tidigare hållits hemliga. Expressen har dock redan publicerat innehållet i promemoriorna, skriver tidningen.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.