Skolverket: Invandring bakom dåliga skolresultat

Publicerad 3 december 2019 kl 09.23

Inrikes. Resultaten i svenska skolor har stadigt börjat återhämta sig, enligt den senaste Pisa-undersökningen. De dåliga resultaten förklaras av stor invandring till Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

PISA mäter 15-åringars kunskaper i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. I mätningen från 2012 presterade svenska elever "långt under" genomsnittet bland OECD-länderna i samtliga tre ämnesområden, skriver Skolverket på sin hemsida.

På senare år har man lyckats återhämta sig.

– PISA 2018 är ett kvitto på att många elever, lärare och rektorer gör ett bra arbete. Svensk skola har problem att brottas med, men att den svenska skolan generellt är dålig är en myt, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

15-åringarna sägs nu prestera över OECD-genomsnittet inom alla tre ämnesområden som PISA undersöker.

Men den positiva trenden "kunde varit ännu tydligare utan den demografiska förändringen", som SVT uttrycker det. Bakom tappet ligger nämligen invandringen.

Enligt Skolverket har Sverige haft en hög andel flyktinginvandring från länder med låg utvecklingsnivå.

"Eftersom utlandsfödda elever med utländsk bakgrund i genomsnitt har lägre resultat än övriga elever kommer en ökad andel påverka det nationella medelvärdet negativt", står det i Skolverkets rapport.

I läsförståelse är den beräknade effekten av denna ökade andel invandrare mellan 2015 och 2018 drygt 2 poäng. Det innebär hypotetiskt att om andelen utlandsfödda elever med utländsk bakgrund varit oförändrad, men i övrigt allt annat lika, skulle det svenska medelvärdet i PISA 2018 varit drygt 2 poäng högre.

Samtidigt ökar skillnaderna mellan de som presterar bäst och sämst i läsförståelse och naturvetenskap. I matematik är det oförändrat.


Knivattacken mot Boråspolisen

Poliser omringades av jättelik invandrarmobb i Borås. Fick halverat straff på grund av låg ålder – trots att han ljög om att han är ett flyktingbarn.0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Ledningen vann mot gräsrötterna: SD ska rädda SVT och SR. SD ska "rädda" public service från Moderaterna och KD.0