Pisa-fusket
Utbildningsminister Anna Ekström (S).

SD vill fälla minister efter Pisa-fusk

Publicerad 29 april 2021 kl 14.57

Inrikes. Regeringen och Skolverket fuskade upp Sveriges resultat i Pisa-mätningen genom att utesluta invandrarelever. Nu vill Sverigedemokraterna väcka misstroende mot utbildningsminister Anna Ekström (S) – men Kristdemokraterna och Liberalerna säger nej.

Gilla artikeln på Facebook

I samband med den internationella Pisa-undersökningen 2018 undantogs ett stort antal elever i Sverige från att delta, visar en granskning från Riksrevisionen som släpps idag.

Skolverket och regeringen har förklarat det inträffade med att den svenska skolan efter asylkaoset 2015 tog emot en ovanligt hög andel nyanlända elever. Enligt OECD:s regler får vissa elever undantas från att delta i provet, bland annat om eleven fått mindre än ett års undervisning i svenska.

Riksrevisionens granskning visar dock att majoriteten av de ungdomar som kom till Sverige i samband med asylkaoset hade gått för länge i svensk skola för att kunna undantas enligt reglerna.

Både KD och L riktar mycket hård kritik mot regeringens agerande, skriver Aftonbladet. Inget av partierna vill dock sälla sig till SD för att försöka fälla utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Det här är den skarpaste kritik mot en utbildningsminister som jag har tagit del av under mina politiska år, men jag är inte beredd att kräva Anna Ekströms avgång, säger L-ledaren Nyamko Sabuni till Aftonbladet.

KD:s skolpolitiske talesperson Christian Carlsson kallar det hela för en "skolpolitisk skandal" och anklagar regeringen för att ha "fört svenska folket bakom ljuset" med "manipulerade kunskapsresultat". Men inte heller KD är i dagsläget beredda att fälla statsrådet tillsammans med SD.

SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver på Facebook att Anna Ekström borde avgå självmant:

"Fusk är fusk. Fult fusk är fult fusk. Systematiskt och överlagt fusk, för att dölja misslyckanden kopplade till den massinvandring som man är ansvarig för, är oförlåtligt fusk. Att ljuga för väljarna är inte värdigt en minister."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Okunnigt att avstå. Generaliseringar är en nödvändig del av ett vetenskapligt förhållningssätt, inte minst till invandrare och brott.0 

Mer från Inrikes

Demonstration vid Israels ambassad upplöst av polisen

Samlade fler än coronalagarna tillåter.. Demonstrant började bråka med förbipasserande på elsparkcykel.0 

Försvarsmakten fick be om vaccin från Region Stockholm

Efter påtryckningar från FN, EU och Nato.. Nu skickas ett 50-tal doser till "särskilt utsatta" svenska soldater utomlands.0 

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus