Vårbudgeten 2015
Män arbetar och betalar mer i skatt än kvinnor.

Regeringen: Kvinnor kostar mer än män

Publicerad 15 april 2015 kl 12.28

Politik. Män betalar mer i skatt och utnyttjar mindre bidrag än kvinnor – det är ett konstaterande som regeringen gör i sin nya vårbudget.

Dela artikeln

Enligt en prognos som regeringen tagit fram kommer en man född 2020 att betala i genomsnitt 1,6 miljoner kronor mer i skatt under sin livstid än han får tillbaka i form av bidrag, ersättningar eller samhällsservice. Samtidigt kommer en kvinna född samma år i snitt att få 1,7 miljoner kronor mer från den offentliga sektorn än hon betalat in i form av skatter och avgifter.

Att det förhåller sig så beror på att män arbetar och betalar mer i skatt än kvinnor gör, samtidigt som män inte får tillbaka lika mycket i form av transfereringar som bidrag och pensioner. Framförallt lever kvinnor längre än män och får därför mer pengar utbetalade i pension än män får.

Regeringen konstaterar dessutom att framtidens generationer kommer att tvingas betala för de generationer som lever idag:

"Det betyder att dessa generationer får tillbaka mindre från staten, kommunerna och landstingen än de betalar i skatt. Därmed sker en omfördelning från kommande generationer till dagens generationer", heter det i vårbudgeten.


Nyheter från förstasidan

Kikhosta ökar i Sverige

FHM:s larm. Följer trend i Europa, där dödsfall bland spädbarn rapporterats.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0