Asylkaoset
Morgan Johansson (S).

Regeringen vill införa id-kontroller i januari – KU-anmäls av C

Publicerad 9 december 2015 kl 15.59

Inrikes. Regeringen har fått hård kritik från lagrådet för sitt förslag att införa id-kontroller på tåg och bussar på väg till Sverige i syfte att strypa asylinvandringen. Men regeringen räknar trots det med att kunna införa de obligatoriska kontrollerna från den 4 januari nästa år.

Gilla artikeln på Facebook

Riksdagen ska rösta om förslaget nästa vecka och migrationsminister Morgan Johansson (S) räknar med att det kommer att gå igenom.

– Vi måste minska antalet asylsökande som kommer till Sverige. Vi har haft en situation under hösten på närmare 80.000 på bara ett par månader. Bara när vi talar om de ensamkommande minderåriga så talar vi om en takt på 100 skolklasser i veckan, säger han till Sveriges Radio.

Förutom C är det endast V som förväntas rösta emot id-kontrollerna.

men lagrådet har tidigare kritiserat den föreslagna lagstiftningen – och nu väljer centerpartisten Johan Hedin att KU-anmäla regeringen för planerna.

– Det har varit en fullständigt undermålig beredning av en lagstiftningsprodukt som innebär stora ingrepp i det som vi betraktar som friheter i samhället. Det här är inte i enlighet med de regler som vi tagit fram demokratiskt, säger Hedin till Expressen.

Tidigare har regeringen också planerat att tillfälligt helt stänga Öresundsbron för att få ett stopp på invandringen. Men efter kritik från L och M, valde regeringen att backa från förslaget, förmodligen eftersom S och MP i så fall skulle bli tvungna att ta hjälp av SD för att få igenom lagstiftningen – något som uppfattades som politiskt känsligt.

Riksdagsledamoten Kent Ekroth (SD) är kritisk till regeringens agerande.

– Att regeringen nu deklarerar, om uppgifterna nu är korrekta, att man backar ifrån sitt förslag, detta kort efter att det uppenbarat sig att de saknar stöd ifrån de borgerliga partierna, är såklart ingen slump. Att ett förslag som har en majoritet i Sveriges Riksdag, och som lagts fram av regeringen, nu istället läggs i en skrivbordslåda, kan bara tolkas på ett sätt, att regeringen inte vill driva igenom sitt eget förslag med stöd av Sverigedemokraterna, säger han i ett pressmeddelande.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Över 100 ungdomar erkände snatteri

Butiken erbjöd "snatteriamnesti".. Då dök en efter en upp och betalade för varorna de stulit.0 

Nästan ingen är fattig i Sverige

I Rumänien har 4 av 10 inte råd med det grundläggande.. EU:s indikationer på fattigdom mäter hur många som har tillgång till internet, äger två par skor, kan ta en veckas semester mm.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0