Skräckkabinettet
Regeringens utredare presenterade nyligen ett förslag på ny straffskatt för bland annat kylskåp. Till vänster ett kylskåp, till höger statsminister Stefan Löfven.

Regeringens nya skattechock – skatt på kylskåp, datorer och mobiler

Publicerad 3 april 2015 kl 10.49

Politik. I en jakt på mer pengar för att täcka ett växande budgetunderskott planerar regeringen nu för att införa en lång rad nya skatter. Bland annat ska en ny kylskåpsskatt, dammsugarskatt och datorskatt införas.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringens utredare Vilhelm Andersson lade, efter en begäran från regeringen, nyligen fram ett förslag på hur en ny skatt för vitvaror och hemelektronik bör utformas.

Enligt förslaget till ny skatt ska vitvaror som kylskåp, disk- och tvättmaskiner samt hemelektronik som mobiltelefoner, datorer och läsplattor beläggas med en särskild skatt. 8 kronor per kilo vitvara och 120 kronor per kilo övrig elektronik är det tänkt att kosta om man i framtiden behöver köpa nytt kylskåp eller en ny telefon. Som mest ska skatten kunna bli 320 kronor.

Den nya skatten väntas komma som en chock för svensk detaljhandel eftersom det bara är återförsäljare i Sverige som behöver ta ut den nya skatten. De konsumenter som istället köper sina varor på nätet från utländska webbutiker blir inte skattepliktiga. Regeringen räknar med att återförsäljningen av elektronik och vitvaror minskar med omkring fem procent i Sverige efter att den nya skatten införts.

Det uppgivna skälet för den nya skatten är att man med en punktskatt på varor som innehåller additiva föreningar av brom- klor eller fosfor vill försöka minska förekomsten av dessa kemikalier i samhället. Trots det kommer annan elektronik, som inte innehåller någon av de nämnda kemikalierna, att även de beskattas.

De nya punktskatterna väntas ge staten 2,4 miljarder kronor i extra skatteintäkter per år.

Exempel på skattepliktiga vitvaror:
Kylskåp, frysskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, dammsugare, spisar och mikrovågsugnar.

Exempel på skattepliktig övrig elektronik:
Datorer, bärbara datorer, läsplattor, mobiltelefoner, vanliga telefoner, trådlösa telefoner, routrar och trådlösa nätverk, CD-spelare, DVD-spelare, radioapparater, TV-apparater (både platta och tjocka), dataskärmar och spelkonsoler.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.