Höjd pensionsålder

Reinfeldt: Invandringen är lönsam – men vi måste jobba till vi är 75

Publicerad 5 juni 2016 kl 16.13
Av Mattias Albinsson

Ekonomi. Den stora asylinvandringen till Europa är lönsam – trots det kommer européerna behöva jobba till de är 75 år. Det säger förre statsminister Fredrik Reinfeldt i ett nytt utspel.

Gilla artikeln på Facebook

Uttalandena fälldes i fredags under ett en timme och femton minuter långt föredrag i Bryssel anordnat av tankesmedjan Ceps.

– Att den svenska befolkningen växer beror helt på invandringen. Och det i sig skapar en starkare ekonomi. Och det vågar jag säga även om inte alla säger så i Europa, hävdade den före detta svenske regeringschefen rapporterar SvD.

Enligt Dagens Industri sade Reinfeldt i samband med föredraget att den svenska pensionsåldern bör höjas från dagens 65 år till 75 år. Samtidigt underströk han att en sådan höjning inte ska ske "med tvång, vilket somliga har trott, utan frivilligt".

Anledningen till att svenskarna i framtiden kommer tvingas jobba tio år till är, enligt föredraget, för att kunna "säkra finansieringen av välfärdssystemen" eftersom folk lever allt längre.

Reinfeldt försöker nu förankra idén om kraftigt höjda pensionsåldrar i hela EU.


Nyheter från förstasidan

Beskedet från Italiens nya vänsterregering: Invandringen ska öka

Sätter stopp för Salvinis tuffa politik. Nu ska invandringen från tredje världen till Europa fortsätta – och Tyskland hjälper till.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Förslaget: Husägare ska betala 1,4 miljoner till VVS-branschen – per dag. Det nya lagförslaget är omotiverat och orimligt, skriver Landsbygdspartiets talesman Arne Gunnarsson i denna insändare.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0