Korruption

Riks-profilen Christoffer Jarnvall sålde svenska försvarshemligheter till utlandet

Publicerad 2 november 2022 kl 09.19

Inrikes. SD-politikern och Riks-profilen Christoffer Jarnvall förvånade många när han plötsligt började förespråka invandring från tredje världen i partiets Youtube-sändningar. Men nu avslöjar Norrköpings Tidningar att Jarnvall – redan innan sin politiska karriär – hade ett jobb som professionell landsförrädare.

Dela artikeln

Under 2001 fick Christopher Jarnvall en kvarts miljon kronor insatt på sitt konto i SEB i utbyte mot att han lämnade ut svenska försvarshemligheter till företrädare för den franska helikoptertillverkaren NH Industries, som då deltog i en upphandling av svenskt militärmateriel.

– Han hade väldigt goda kontakter i högkvarteret. Eftersom han hade ett inpasseringskort kunde han träffa och samtala med vem han ville. Han var en perfekt person att knyta till sig som spion, uppger en källa inom Försvarsmakten för NT.

Efter valet 2022 har Jarnvall blivit kommunalråd i Norrköping, och Försvarsmakten har nu läckt uppgifterna om hans förflutna till Norrköpings Tidningar.

Utöver ersättningen på en kvarts miljon kronor fick politikern även gratis "resor, restaurangbesök och hotell" betalda.

Till NT säger Jarnvall att han inte visste att det var sekretessbelagda uppgifter han läckte. Han minns heller inte om de pengar som Säkerhetspolisen upptäckte vid husrannsakan hemma hos honom var hela beloppet som han fick betalt, eller om han fick mer.

Utredningen om obehörig befattning med hemlig uppgift lades ner 2002. Försvarsmaktens dåvarande ställföreträdande ÖB hade då uppgett att man inte längre såg läckan som skadlig för upphandlingen. Jarnvall klarade sig därför utan åtal och dömdes aldrig för brottet.


Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.