"Gräsligt", säger Ullenhag och kallar hela branschen till möte.

" />

"Gräsligt", säger Ullenhag och kallar hela branschen till möte.

" />

"Gräsligt", säger Ullenhag och kallar hela branschen till möte.

" />
GAMMAL I GEMET: Diana Nyman, inflikad, DO-anmäler hotellet Sheraton i Stockholm. Hon har tidigare stämt ett flertal företag för påstådd diskriminering.
Holger.Ellgaard/CC-BY-SA/Regeringskansliet

Rom blev "jättekränkt" – då kallar regeringen till krismöte

Publicerad 26 mars 2014 kl 18.17

Inrikes.Ett enormt mediedrev följde efter att Dagens Nyheter igår avslöjade att en romsk aktivist påstår sig ha blivit diskriminerad på Sheraton i Stockholm. Nu kallar integrationsminister Erik Ullenhag (FP) in hotell- och restaurangbranschen till krismöte.

Gilla artikeln på Facebook

Diana Nyman, 45, var en av de representanter för Sveriges romer som bjudits in till en ceremoni i Stockholm i samband med att Erik Ullenhag på tisdagen presenterade regeringens nya vitbok, som ska kartlägga svenskars övergrepp mot den romska befolkningen.

Igår hävdade Nyman i en intervju med Dagens Nyheter att hon blivit diskriminerad på hotellet Sheraton i Stockholm, där hon blivit inkvarterad av Regeringskansliet.

Närmare bestämt påstod Diana Nyman att hon på grund av sin etniska tillhörighet inte hade tillåtits äta frukost i hotellets restaurang. Hon hävdade att en kvinnlig medarbetare avvisade henne från serveringen och förklarade att frukosten bara var för betalande gäster.

Inte ens efter att Nyman bevisat att hon hade betalt för frukosten släpptes hon in i restaurangen, påstår hon. Istället tvingades hon stå i lobbyn och dricka kaffe.

– Jag kände mig jättekränkt, säger Nyman till DN, och tillägger att hon kommer att anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Diskriminerad på löpande band
Det är inte första gången Diana Nyman, som klär sig i en traditionell finskromsk utstyrsel, känner sig kränkt och diskriminerad. Fria Tiders granskning visar att 45-åringen satt i system att stämma företag för påstådd diskriminering.

I början av 2010 gjorde hon ett misslyckat försök att stämma en Shell-bensinstation i Göteborg eftersom de anställda, i enlighet med sina rutiner, krävt henne på förskottsbetalning för bensinen.

Förra året krävde hon med hjälp av Diskrimineringsombudsmannen, DO, 80.000 kronor i ersättning av en annan bensinstation, Statoil, i ett mål som ledde till en förlikning så sent som förra månaden. Hon har dessutom försökt stämma ett bostadsbolag i Nyköping på samma grunder – utan resultat.

Artikeln i DN om den påstådda Sheraton-diskrimineringen ledde till ramaskrin i media och på Twitter, där en mängd vänsterprofiler kräver att de ansvariga ställs till svars. Och regeringen ville inte vara sämre.

Regeringen samlar branschen till krismöte
Helt utan att undersöka sanningshalten i påståendena gick integrationsminister Erik Ullenhag igår omedelbart ut i media och fördömde hotellet.

– Det är gräsligt, sade han till vänsterextrema Expo igår.

Idag går Ullenhag ännu längre – och kallar in hotell- och restaurangbranschen till krismöte.

– Det som beskrevs i går är tyvärr en mycket vanlig händelse. Diana Nyman beskrev det själv som en vardagshändelse, och där behöver vi en värderingsdiskussion med branschen för det är oacceptabelt att människor drabbas av kränkningar, säger integrationsministern till TT.

Enligt Ullenhag ska regeringen dessutom över "se sina affärsförbindelser" med Sheraton.

Sheratons tillförordnade vd Thomas Johansson har jagats av medier hela dagen och är hårt pressad. Hotellet har inlett en internutredning om det inträffade och vill inte uttala sig om några detaljer förrän den är färdig.

Nyman påstår i Aftonbladet att Johansson ringt upp henne, bett om ursäkt och sagt att personalen på hotellet känner sig "ledsna och kränkta".

– Det är en så kränkande situation att ha blivit utförd, jag mådde illa fysiskt och fann mig inte, säger hon till tidningen.

Diana Nyman har som ordförande för Romska rådet i Göteborg haft en rad skattefinansierade uppdrag för bland annat Regeringskansliet och DO. Idag utnämndes hon till ledamot i regeringens nya "kommission mot antiziganism".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

"Svenska gäng" största hotet i Nordnorge

Norska polisens larm. Ungdomar i Norge värvas till gäng som Foxtrot och Gottsundanätverket.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Ett oprövat kort kan ta plats i Élyséepalatset.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Här får vänsterkomikern stryk av arga pappan. Video: Får nog efter motbjudande PK-skämtet.0 

Eric Clapton: "Israel styr världen". "Det är AIPAC, det är lobbyn."0