Ariane 6.

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket

Publicerad 10 juli 2024 kl 14.34

Utrikes. Under tisdagen genomfördes en framgångsrik uppsändning av Ariane 6 från Europas rymdhamn i Kourou i Franska Guyana. Den nya raketen, utvecklad under överinseende av den europeiska rymdorganisationen ESA, skapar fler vägar för de europeiska länderna ut i rymden.

Dela artikeln

Nästa generations bärraket, Ariane 6, lyfte under kvällen från raketbasen Kourou i Franska Guyana. Ariane 6 är beställd av det europeiska samarbetsorganet ESA och är samfinansierat av bland annat Sverige.

Den nya raketen markerar en betydande milstolpe för Europas rymdprogram och förväntas förbättra konkurrenskraften på den globala marknaden för bärraketer. Raketen Ariane 6 kan under en flygning transportera stora eller tiotals mindre satelliter och placera ut dem i separata banor.

Sverige, genom bland annat GKN Aerospace, har spelat en avgörande roll i Ariane 6-projektet genom att leverera turbiner och munstycken till raketen. Turbinerna till överstegsmotorn, Vinci, har utvecklats och tillverkats i GKN:s fabrik i Trollhättan där även turbinen och munstycket till den undre motorn, Vulcain 2.1, tagits fram. Munstycket är designat med GKN:s Sandwich-teknologi för aktivt kylda väggar till munstycken för raketmotorer, som kraftigt bidrar till att reducera tillverkningskostnad och ledtider.

Ariane-raketerna har en lång historia. Den första sköts upp 1979 från Europas rymdbas i Franska Guyana och Ariane 6 kommer att förnya europeisk förmåga att placera satelliter i rymden.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.