"Är de etablerade partierna rädda för det främmande?" frågar sig Sverigedemokraterna i Kungsbacka.

" />

"Är de etablerade partierna rädda för det främmande?" frågar sig Sverigedemokraterna i Kungsbacka.

" />

"Är de etablerade partierna rädda för det främmande?" frågar sig Sverigedemokraterna i Kungsbacka.

" />

Rungande nej till flyktingboende hos politiker

Publicerad 15 april 2012 kl 05.08

Inrikes.Med undantag för Sverigedemokraterna är Kungsbackas kommunpolitiker eniga om att staden ska ha ett stort flyktingmottagande trots en akut bostadsbrist. Men när Sverigedemokraterna motionerade om att undersöka intresset bland kommunpolitikerna själva av att ta emot flyktingar i sina egna hem så röstade de ned motionen i fullständig enighet i kommunfullmäktige.

Gilla artikeln på Facebook

Som i många andra kommuner lider Kungsbacka svårt av bostadsbrist. Just nu står cirka 8000 personer i bostadskö och kommunen riskerar till och med böter på flera miljoner kronor för att man inte lyckas erbjuda funktionshindrade bostad inom lagstadgad tid.

Samtidigt har kommunen skrivit avtal med Migrationsverket och förbundit sig att ta emot ännu fler flyktingar, vilket riskerar att ytterligare förvärra situationen i Kungsbacka.

Ett kreativt förslag (PDF) från Sverigedemokraterna avsåg dock att lindra problemen för Kungsbackas många bostadslösa. Motionen med rubriken ”Öppna politikerhemmen för flyktingar” syftade till att låta kommunen undersöka intresset bland Kungsbackas kommunpolitiker för att ta emot flyktingar i sina egna hem. Bland annat så här motiverar författarna sitt förslag:

”Vi noterade att Moderaterna, Vänsterpartiet, Centern, KD, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Folkpartiet nyligen deltog i ett fackeltåg mot rasism 2011-11-30 i Kungsbacka och där tågade för en generös flyktingpolitik. Detta fackeltåg inspirerade till tanken att politikerna i dessa sju partier kanske är intresserade av att bli ännu mer engagerade i flyktingmottagandet i kommunen? Därför vill vi att kommunen undersöker intresset hos samtliga aktiva politiker i Kungsbacka att öppna sina egna hem för flyktingar att bo i. Man kan också tänka sig att partierna i Kungsbacka upplåter hela eller delar av sina partilokaler som flyktingbostäder. Möjligheterna är många om bara viljan finns!”

Tisdagen den 10 april samlades Kungsbackas kommunfullmäktige för ett möte i Stadshuset där motionen avslogs med motiveringen att bostadsfrågan för flyktingar var en kommunal angelägenhet och inte något för enskilda politiker att lösa.

I sin reservation (PDF) till fullmäktiges beslut skriver de sverigedemokratiska motionärerna bland annat:

”Vi trodde att de övriga sju riksdagspartierna, som vi ibland brukar kalla för sjuklövern, skulle bli glada och lyriska över vår motion om att öppna politikerhemmen för flyktingar att bo i. Är de etablerade partierna rädda för det främmande? Upplever de etablerade partierna att det blir obehagligt om mångkulturen kommer alltför nära? Frågorna hopar sig men svaren verkar utebli. Vår förhoppning var att kommunen under flera år inte behövde låta flyktingar gå före i bostadskön utan att de istället skulle bo hemma hos flyktingpositiva politiker. Tråkigt och beklagligt att sjuklövern verkar motarbeta nytänkande och inte lever som de lär. Varför denna rädsla för mångkultur, när ni i vanliga fall hyllar den?”


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0 

Forskare: "Tydliga tecken" på hjärnskada vid svår covid-19. Syns även redan vid måttlig sjukdom, enligt svensk studie.0