Ubåtsjakten i Stockholms skärgård

Ryska röster: "Svenskarna är paranoida"

Publicerad 22 oktober 2014 kl 21.57

Utrikes. Uppgifter som den senaste veckan har publicerats i Fria Tider och andra svenska medier tyder på att en rysk ubåt har gjort intrång på svenskt territorialvatten i Stockholms skärgård. Den ryska försvarsmakten har dock dementerat uppgifterna, och i en artikel i den regeringskontrollerade nyhetsbyrån RIA Novosti avfärdar ryska kommentatorer nu hela ubåtsjakten som en "kollektiv psykos".

Gilla artikeln på Facebook

Den ryske kommendören Michail Nenasjev, som är ordförande för organisationen till stöd för flottan, liknar den svenska ubåtsjakten vid sökandet efter Loch Ness-odjuret. Han hävdar att den svenska "hysterin" går ut på att västvärlden vill hitta en ny anledning till att fortsätta hetsa mot Ryssland i media efter att man börjat tröttna på Ukraina.

– Det liknar ett skämt. Ingen bryr sig om svenska hemligheter och svenskt territorialvatten. Detta svenska påhitt är endast av intresse för västerländska medier som har tröttnat på Pjotr Porosjenko, Kiev och Ukraina, men som ändå måste fortsätta den antiryska kampanjen.

Nenasjev menar att den ryska marinen inte kan ta situationen på allvar.

– Området där en rysk ubåt påstås befinna sig är ganska litet. Ubåtsspaningarna har redan pågått i en vecka, men förgäves. Är det kanske en marinövning i den svenska skärgården? säger han.

Ordföranden för den ryska akademin för geopolitiska problem, Konstantin Sivkov, påstår att ubåtsincidenten bara är ett mediajippo för att sätta ytterligare press på Ryssland.

– Man har letat efter ubåten i fem dagar, det vill säga 120 timmar. Sökandet har inte gett några resultat. Det betyder att det inte finns några ubåtar i området.

– För fartyg tar det två till tre timmar att komma till området, för helikoptrar en till två timmar, för flygplan en halvtimme. En ubåt är ingen nål i en höstack, det kan hittas snabbt. En ubåt har deplacementet på cirka 100 ton. Den är lätt att hitta.

Svenskarnas nervositet inför främmande ubåtars verksamhet i Sveriges territorialvatten ligger "nära paranoia", säger chefredaktören för tidskriften Nationellt försvar, Igor Korotjenko. Det faktum att man under fem dagar inte kunnat hitta någon ubåt pekar enligt honom på en prioriteringskris i det svenska marinbefälet.

– Å ena sidan har Sverige avancerad teknisk utrustning. Å andra sidan kan man inte hitta ubåten efter en veckas sökande, vilket tyder på osäkerhet och mindervärdeskomplex.

Den nuvarande situationen tyder på ett slags "kollektiv psykos" i det svenska samhället, särskilt när det gäller ryska ubåtar, hävdar Korotjenko.


Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.