Konflikten i Ukraina
En FN-medarbetare samtalar med en ukrainsk internflykting som fått mat och förnödenheter.

Ryssland förbereder en andra hjälpkonvoj

Publicerad 25 augusti 2014 kl 12.49

Utrikes. Ryssland förklarade idag på förmiddagen att man planerar för att skicka en andra hjälpkonvoj till Ukraina.

Gilla artikeln på Facebook

Den ryske utrikesministern Sergey Lavrov uppgav att han meddelat den ukrainska regeringen att Ryssland förbereder ännu en konvoj, skriver AP.

Den förra ryska hjälpkonvojen, som Ryssland skickade till Ukraina för två veckor sedan, uppehölls i en dryg veckas tid vid gränsen innan Ryssland skickade in den i Ukraina ändå, trots ukrainska och västerländska protester. USA fördömde tilltaget allra hårdast och har svarat på de ryska hjälpkonvojerna med att trappa upp sin militära närvaro i Östeuropa, något som Fria Tider uppmärksammade igår.

Det ryska beslutet kommer efter att både FN och Röda korset under helgen vädjat om att trappa upp hjälpinsatserna i Ukraina. Om hjälpen inte ökar snarast riskerar annars tusentals ukrainska flyktingar att frysa ihjäl när vintern kommer.

– När vintern närmar sig måste hjälpinsatserna skalas upp. Många av dem som flytt är redan utsatta och de provisoriska bostäder där de bor kommer inte att klara de kalla vintertemperaturerna. Vi måste ge dessa människor hjälp så att de klarar sig igenom vintern, sa FN:s chef för humanitära insatser, Valerie Amos, under söndagen.

Amos befinner sig just nu själv i Ukraina för att bilda sig en uppfattning om läget och i en kort FN-rapport målar hon upp en dyster verklighet.

"Varje dag dör människor, skadas i striderna eller finner sig själva på flykt, rädda och med en osäker framtid", står att läsa i rapporten.

Det ukrainska inbördeskriget bröt ut tidigare i år efter att en statskupp, understödd av EU och USA, störtade den förre demokratiskt valde presidenten, Viktor Janukovytj, och ersatte honom med en mer EU-vänlig regim. Rysktalande ukrainare i de östra delarna av landet erkänner inte den nya regimen och i nio provinser utbröt pro-ryska protester. Krimhalvön, som tidigare varit en del av Ryssland, har sedan dess ockuperats och annekterats av Ryssland och i provinserna Donetsk och Luhansk utkämpas just nu ett krig mellan ryska separatister och den ukrainska regeringsarmén.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.