Butja
Maria Zacharova.

Ryssland kräver FN-möte om Butja

Publicerad 4 april 2022 kl 13.02

Utrikes. Ryssland, som anklagas för att ha begått massmord på civila i den ukrainska staden Butja, kräver nu att FN:s säkerhetsråd ska sammanträda för att diskutera saken. Det rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass.

Dela artikeln

Det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova skriver på Telegram att säkerhetsrådets ordförandeland Storbritannien under söndagen vägrade att hålla ett sammanträde om Butja.

"Idag kommer Ryssland återigen att kräva att FN:s säkerhetsråd träffas för att diskutera de kriminella provokationerna från den ukrainska militären och radikala i den aktuella staden", skriver Zacharova.

Kreml anklagar Ukraina för att ha iscensatt bilderna på döda kroppar för västerländska medier, och förnekar att man dödat en enda civilperson i Butja. Man uppger att de ryska styrkorna lämnade Butja redan den 30 mars och att detta bekräftades av Butjas borgmästare den 31 mars. Det var dock först på lördagskvällen som de första medierapporterna om massakrerade civila kom från Butja, och enligt Kreml skedde detta sedan den ukrainska säkerhetstjänsten SBU och journalister kommit till staden.

Fria Tider har gått igenom Butjas Telegramkanal. Där har det efter den 31 mars lagts upp ett stort antal bilder och filmer på röjningsarbetet i staden efter de ryska styrkornas tillbakadragande. Några uppgifter om massakern lades dock inte upp i kanalen förrän natten till söndagen den 3 april, då uppgifterna började spridas i media.

Putins pressekreterare Dmitry Peskov säger i ett uttalande på måndagen att västerländska makthavare bör ta det som Ukraina uppger med en stor nypa salt.

– Situationen är onekligen allvarlig. Vi uppmanar vissa världsledare att inte blint tro på falska anklagelser, att hämta sin information från olika källor och åtminstone lyssna på våra argument, säger han enligt RT.

Peskov hävdar också att ryska militärspecialister har hittat bevis på videomanipulation och andra former av fabricering från Butja. Kreml har dock inte kommit med några belägg för detta.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.