Val 2018
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).

S erkänner: En för generös invandring "hotar svensk välfärd"

Publicerad 24 mars 2018 kl 19.17

Inrikes. "Svenska värderingar och normer" ska vara riktlinjen för Socialdemokraternas framtida migrationspolitik. Det förklarade civilminister Ardalan Shekarabi (S) i Ekots lördagsintervju. Dessutom erkände han att det finns en reell målkonflikt mellan en stor invandring och välfärden.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Ardalan Shekarabi så har Socialdemokraterna och de övriga etablissemangspartierna i riksdagen varit undermåliga i sin invandrings- och integrationspolitik.

Därför ska Socialdemokraterna nu börja lyfta fram "svenska värderingar" för att förbättra den så kallade integrationsprocessen.

Det sade Shekarabi i Ekots lördagsintervju, och påpekade att frågan länge varit politiskt känslig. Detta eftersom politiker hellre velat "markera" mot Sverigedemokraterna, som ju alltid varit det parti som just talat om svensk kultur och svenska värderingar.

Men nu ska det alltså bli ändring på det, enligt civilministern.

Dessutom lovar Ardalan Shekarabi att Socialdemokraterna öppet ska tala om och handskas med den målkonflikt som finns mellan en allt för stor invandring till Sverige och ett fungerande välfärdssystem.

– Vi vill inte ha en migrationspolitik som hotar svensk välfärd, sade han i lördagsintervjun och påpekade att han är övertygad om att det går att försvara asylrätten och samtidigt ha en fungerande välfärd.

Men det finns en målkonflikt: svensk välfärd kontra generös migrationspolitik?, inflikar SR:s reporter.

– Det finns en målkonflikt och den målkonflikten måste man våga erkänna, fortsätter Shekarabi och påpekar att det fanns socialdemokrater i början av 2000-talet som vågade arbeta med just denna målkonflikt men som också blev kritiserade för det.

Ardalan Shekarabi säger nu att det är Socialdemokraternas självklara uppgift att hantera och inte sopa målkonflikter som denna under mattan, även om det handlar om invandring.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

DN:s "avslöjande": Folk får välja läkare

Nytt rasistscoop från morgontidningen. Under-cover journalisten bad att få "svensk-svenska" läkare och tandläkare – lyckades.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0