Val 2018
Genrebild.

S plötsliga krav: Alla invandrare ska lära sig svenska

Publicerad 24 april 2018 kl 18.17

Inrikes. Socialdemokraterna ska nu ställa hårdare krav så att nyanlända invandrare lär sig det svenska språket. I annat fall ska bidragen dras in. "Alla som lever i Sverige ska kunna svenska", hävdar partiet i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

Redan 2002 lanserade Folkpartiet krav på språktest för invandrare för att de ska få medborgarskap.

Då anklagades partiet för röstfiske och rasism. Förslaget kallades för "kontroversiellt".

När partiet 2012 för tredje gången lanserade förslaget skrev Anders Lindberg på socialdemokratiska Aftonbladet att "språktest ger inga jobb" och påpekade att språkkrav egentligen är SD:s förslag.

Nu, sexton år senare och inför höstens val, har Socialdemokraterna fått en aha-upplevelse om att människor i Sverige borde kunna hantera landets språk. Därför vill man nu införa en så kallad språkplikt för invandrare. I vintras lanserade även Moderaterna ett liknande förslag.

"För att kunna få ett jobb i Sverige behöver du kunna svenska", har Socialdemokraterna snillrikt klurat ut.

Det innebär att det ska bli obligatoriskt för asylsökare att delta i språkträning. Vid frånvaro från undervisningen ska det gå att dra in den asylsökandes dagersättning.

Samma språkplikt ska gälla människor som har försörjningsstöd och som enligt partiet behöver lära sig mer svenska för att få jobb.

Det ska bli obligatoriskt att delta i SFI eller annan språkträning, annars ska försörjningsstöd nekas, påpekar Socialdemokraterna.

"Alla som lever i Sverige ska kunna svenska", skriver partiet om det nu till synes självklara språkförslaget som man lanserat.

Socialdemokraterna menar vidare att föräldralediga "nyanlända", särskilt kvinnor, behöver lära sig mer svenska för att snabbt komma ut på arbetsmarknaden. Därför vill Socialdemokraterna satsa på öppna förskolor som också har språkträning för föräldrarna.

"I den svenska välfärden ska den som behöver vård och omsorg känna sig trygg med att kunna förstå vad personalen säger", skriver partiet på sin hemsida. 

Socialdemokraterna vill därför också i samråd med arbetsmarknadens parter utforma en modell för språkträning för anställda i välfärden som behöver förbättra sin svenska.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0