Så slipper man rånas – enligt TV4-experten: "Klä dig fattigt"

Publicerad 19 juli 2019 kl 18.03

Inrikes. Svenskarna tipsas nu om att "se fattiga ut" för att slippa personrånas på sina tillhörigheter.

Gilla artikeln på Facebook

Natten till onsdag rånmördades en 18-årig kille när han promenerade i Göteborg. Mordvapnet var en kniv, och gärningspersonerna ville åt pojkens mobiltelefon och halskedja.

Händelsen har väckt mycket starka reaktioner bland allmänheten. Men hur ska man då undvika att utsättas för rån i dagens Sverige?

Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, som deltog i gårdagens TV4 Nyhetsmorgon, säger så här om hur man fredar sig:

– Man brukar säga, att om man ska minska risken för att bli utsatt för rån så ska man klä sig fattigt och se ut som att man inte äger nånting. Men det är också en konstig verkan, att man själv ska uppträda på ett visst sätt. Men det är ju sant, att en uppmaning att se fattig ut kan minska risken för ett våldsbrott i form av rån, förklarar han i TV4.

Enligt Sven-Erik Alhem är det vanligt att kriminella individer bär kniv, vilket är mycket farligt eftersom det blir ett vapen enkelt att ta till. Han menar också att offret kan få ett livslångt trauma. Alhem liknar rånaren vid ett rovdjur som letar efter de svagaste bytesdjuren, och att en ungdom blir lättare att angripa än en vuxen man av "Rambo-karaktär".


"Enda sättet att stoppa rasismen." Välj: "Invänta er död" eller begå självmord.0 Plus

Bland varsomhelstare och någonstansare. Joakim Andersen om den globala klassens lågintensiva krig mot sina undersåtar.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0