Du betalar
Sven Hagströmers förmögenhet har ökat med närmare 100 procent under året.

Så mycket rikare blev Sveriges rikaste på corona

Publicerad 2 januari 2021 kl 05.48

Ekonomi. Medan många småföretagare och individer med enklare jobb har haft ett tufft år bakom sig ser det ljusare ut när Sveriges ägarfamiljer gör bokslut över 2020. De statliga stimulanserna har nämligen berikat många av dem – rejält.

Gilla artikeln på Facebook

Bäst har det gått för finansgurun Sven Hagströmer och hans ägarbolag Creades som täljt guld med pennkniv när stödpaket riktade till börsbolag har drivit in unga och arbetare på den annars boomer­dominerade börsen. Nätmäklaren Avanza, där Creades är storägare, har ökat i börsvärde med 140 procent samtidigt som Creades börsvärde nästan fördubblats.

Även familjen Wallenberg har haft ett lönsamt år sedan familjeföreträdare lyckades få Stefan Löfven att tvinga skattebetalarna att rädda flygbolaget SAS under våren.

– Jag ska inte lägga ord i munnen på någon, men jag tror att det är viktigt att alla länder gör mer, sade Jacob Wallenberg när han försökte kräva mer även av de norska skattebetalarna i våras.

Själv behövde familjen Wallenberg dock inte göra mer, visade det sig. När det är dags för bokslut över 2020 har värdet på finansfamiljens innehav i Investor istället ökat till 106 miljarder kronor – en uppgång med 17 procent.

Att andra företag klarat sig bra under krisåret är kanske inte så märkligt. Finansmannen Carl Bennets bolag Lifco har ökat i värde med 39 procent. Det är dock bara en mindre del som kommer från innehavet i Getinge, respiratortillverkaren som har stigit i värde med 11 procent sedan den 1 januari 2020.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

M-utredningen om Hanif Bali pausas

Uppmanar nu flickan att polisanmäla istället. "Bör prövas rättsligt, snarare än i en intern utredning."0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.