Du betalar
Sven Hagströmers förmögenhet har ökat med närmare 100 procent under året.

Så mycket rikare blev Sveriges rikaste på corona

Publicerad 2 januari 2021 kl 05.48

Ekonomi. Medan många småföretagare och individer med enklare jobb har haft ett tufft år bakom sig ser det ljusare ut när Sveriges ägarfamiljer gör bokslut över 2020. De statliga stimulanserna har nämligen berikat många av dem – rejält.

Gilla artikeln på Facebook

Bäst har det gått för finansgurun Sven Hagströmer och hans ägarbolag Creades som täljt guld med pennkniv när stödpaket riktade till börsbolag har drivit in unga och arbetare på den annars boomer­dominerade börsen. Nätmäklaren Avanza, där Creades är storägare, har ökat i börsvärde med 140 procent samtidigt som Creades börsvärde nästan fördubblats.

Även familjen Wallenberg har haft ett lönsamt år sedan familjeföreträdare lyckades få Stefan Löfven att tvinga skattebetalarna att rädda flygbolaget SAS under våren.

– Jag ska inte lägga ord i munnen på någon, men jag tror att det är viktigt att alla länder gör mer, sade Jacob Wallenberg när han försökte kräva mer även av de norska skattebetalarna i våras.

Själv behövde familjen Wallenberg dock inte bidra, visade det sig. När det är dags för bokslut över 2020 har värdet på finansfamiljens innehav i Investor istället ökat till 106 miljarder kronor – en uppgång med 17 procent.

Att andra företag klarat sig bra under krisåret är kanske inte så märkligt. Finansmannen Carl Bennets bolag Lifco har ökat i värde med 39 procent. Det är dock bara en mindre del som kommer från innehavet i Getinge, respiratortillverkaren som har stigit i värde med 11 procent sedan den 1 januari 2020.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.