Twitter och Trump

Så ska Trump tvinga sociala medier sluta censurera

Publicerad 28 maj 2020 kl 13.32

Utrikes. Sociala mediebolag som ägnar sig åt politisk censur kan bli tvungna att ta juridiskt ansvar för det som deras användare skriver. Det kan bli resultatet när Donald Trump nu tar fajten mot teknikjättarna.

Gilla artikeln på Facebook

Det var efter att Twitter "faktakollat" inlägg av Donald Trump häromdagen som den amerikanske presidenten svor att bekämpa den omfattande censuren av höger­orienterade användare på sociala medier.

Under torsdagen kommer Trump att utfärda en presidentorder i frågan. Reuters har tagit del av ett utkast till ordern, som kan få djupgående effekter för de sociala mediebolagen.

Twitter, Facebook och Google skyddas sedan tidigare av en federal lag som befriar dem från juridiskt ansvar för det material som deras användare publicerar.

Donald Trump kommer nu att beordra den federala mediemyndigheten FCC att se över lagen, enligt Reuters. Den politiska censur som plattformarna ägnar sig åt kan nämligen tolkas som en form av redigering som kan leda till att bolagen går miste om det skydd de har enligt lagen, och istället ska betraktas som ansvariga utgivare.

Enligt Trumps presidentorder kommer ska dessutom ett verktyg skapas, kallat "White House Tech Bias Reporting Tool". Användare ska på så sätt kunna rapportera in censur på sociala medier direkt till Vita huset. Klagomålen ska sedan vidarebefordras till justitiedepartementet och förvaltningsorganet FTC, som i sin tur ska "överväga att vidta åtgärder" mot de censurerande sociala mediebolagen.

Dessutom skapas enligt Reuters en arbetsgrupp av åklagare som ska utreda hur lagar på delstatsnivå kan användas för att förhindra nätplattformar från att ägna sig åt orättvist och vilseledande beteende.

Amerikanska myndigheter får också i uppdrag att se över federala utgifter för nätannonsering och se till att de plattformar som annonserna visas på inte ägnar sig åt censur, skriver Reuters.

Innehållet i den slutgiltiga presidentordern, som presenteras senare idag, kan komma att variera från utkastet.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0