Salvini startar ny partigrupp i EU – men SD vill inte vara med

Publicerad 8 april 2019 kl 09.56

Utrikes. Dansk Folkeparti går nu samman med italienska Lega, Alternativ för Tyskland och Sannfinländarna i en ny partigrupp i Europaparlamentet, rapporterar DF:s partiorgan Dit Overblik. Men Sverigedemokraterna tänker inte följa med.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Dansk Folkeparti som nu tillsammans Lega, tyska AfD och Sannfinnländarna bildar en ny grupp i EU-parlamentet.

Avsikten är försöka samla euroskeptiska partier med nationalkonservativ utgångspunkt i en "gemensam allians" i parlamentet. Initiativtagare är Italiens inrikesminister Matteo Salvini, även partiledare för Lega.

De fyra parterna är idag medlemmar i tre olika grupper i Europaparlamentet, varav Dansk Folkeparti och Sannfinländarna är medlemmar i ECR, där också Sverigedemokraterna ingår.

– Vi fungerar bra i ECR-gruppen, men saken är den att det i dag finns några stora federala grupper i Europaparlamentet, den konservativa och den socialistiska gruppen, som vill ha mer EU. Vi behöver därför en förstärkt plattform om vi ska kunna bekämpa federalism inom och för nationalstaternas intressen. Det är vad vi nu ska sondera terrängen för, säger DF:s toppkandidat för Europaparlamentet, Peter Kofod, till Dit Overblik.

Den nya partigruppen kommer att ha tre huvudsakliga mål: ett Europa av nationer med nationalstaten i centrum, stopp för all illegal invandring och skydd av nationell kultur och identitet.

Enligt Peter Kofod står man på motsatt sida av den franske presidenten Emmanuel Macron, och tänker bekämpa hans planer på en europeisk superstat. Och att Matteo Salvini kallas för en "kontroversiell" politiker, är inte någonting som Dansk Folkeparti bryr sig om. Det viktiga är att förändra EU i rätt riktning, förklarar Kofod för partiorganet. Politik består av olika partier, och då är det naturligt att man inte delar exakt alla åsikter med varandra, poängterar han.

Sverigedemokraterna tänker dock inte gå med i den nya gruppen.

– Vi har haft som mål hela tiden att hamna i ECR-gruppen med andra konservativa partier. Vi känner att vi är i rätt grupp nu, säger SD:s toppkandidat Peter Lundgren, enligt TT.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet. Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0