SVT granskar våldtäkterna
Jerzy Sarnecki i kvällens "Uppdrag granskning".

Sarnecki talar ut om invandrarvåldtäkterna i Uppdrag granskning

Publicerad 22 augusti 2018 kl 13.07

Inrikes. I årtionden har kriminologen Jerzy Sarnecki framträtt som expert i svensk media och förklarat att etnisk bakgrund inte har något att göra med benägenheten att begå sexbrott. Men nu säger han att han själv vill undersöka kopplingen.

Gilla artikeln på Facebook

I kvällens avsnitt av "Uppdrag granskning" granskar SVT till slut invandrarvåldtäkterna. Det framkommer bland annat att 85 procent av de som döms för överfallsvåldtäkt de senaste fem åren är födda utomlands.

Programmet tar upp att frågan om utomeuropeiska invandrares överrepresentation i sexbrott har ansetts "laddad" och att få studier om fenomenet har genomförts.

– Det kan man väl säga är delvis mitt eget och mina kollegers fel. Vi borde ha forskat på det här betydligt mer intensivt, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till Uppdrag granskning.

Sarnecki, som kom till Sverige från Polen 1969 efter en antisemitisk utrensning inom det styrande kommunistpartiet, har under årtionden framträtt som expert på brottslighet i svensk media. Hans stående förklaring har varit att det är "socioekonomiska faktorer" som förklarar varför våldtäkter och andra brott begås.

I kvällens Uppdrag granskning säger Jerzy Sarnecki att han själv kanske "inte är den största syndaren" eftersom han "ändå gjort en del forskning om invandrare och brott".

Nu uppger han att han söker finansiering till ett forskningsprojekt som ska undersöka orsakerna till invandrares överrepresentation i brottslighet och i synnerhet vålds- och sexualbrott. Den 71-årige vänsterakademikern vidhåller dock att det måste vara "socioekonomiska faktorer" som ligger bakom.

Uppdrag gransknings reportage "Dömda för våldtäkt" sänds på SVT1 onsdagen den 22 augusti klockan 20.00.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

310 dödsskjutningar i Chicago hittills i år

Mardrömslik våldsutveckling i mångkulturella staden. Grov brottslighet ökar stort efter Black lives matter-kampanjen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0