SVT granskar våldtäkterna
Jerzy Sarnecki i kvällens "Uppdrag granskning".

Sarnecki talar ut om invandrarvåldtäkterna i Uppdrag granskning

Publicerad 22 augusti 2018 kl 13.07

Inrikes. I årtionden har kriminologen Jerzy Sarnecki framträtt som expert i svensk media och förklarat att etnisk bakgrund inte har något att göra med benägenheten att begå sexbrott. Men nu säger han att han själv vill undersöka kopplingen.

Gilla artikeln på Facebook

I kvällens avsnitt av "Uppdrag granskning" granskar SVT till slut invandrarvåldtäkterna. Det framkommer bland annat att 85 procent av de som döms för överfallsvåldtäkt de senaste fem åren är födda utomlands.

Programmet tar upp att frågan om utomeuropeiska invandrares överrepresentation i sexbrott har ansetts "laddad" och att få studier om fenomenet har genomförts.

– Det kan man väl säga är delvis mitt eget och mina kollegers fel. Vi borde ha forskat på det här betydligt mer intensivt, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till Uppdrag granskning.

Sarnecki, som kom till Sverige från Polen 1969 efter en antisemitisk utrensning inom det styrande kommunistpartiet, har under årtionden framträtt som expert på brottslighet i svensk media. Hans stående förklaring har varit att det är "socioekonomiska faktorer" som förklarar varför våldtäkter och andra brott begås.

I kvällens Uppdrag granskning säger Jerzy Sarnecki att han själv kanske "inte är den största syndaren" eftersom han "ändå gjort en del forskning om invandrare och brott".

Nu uppger han att han söker finansiering till ett forskningsprojekt som ska undersöka orsakerna till invandrares överrepresentation i brottslighet och i synnerhet vålds- och sexualbrott. Den 71-årige vänsterakademikern vidhåller dock att det måste vara "socioekonomiska faktorer" som ligger bakom.

Uppdrag gransknings reportage "Dömda för våldtäkt" sänds på SVT1 onsdagen den 22 augusti klockan 20.00.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur