SVT granskar våldtäkterna
Sarnecki medger själv i Uppdrag granskning att forskning saknas och att "diskrimineringseffekten" av invandrare i rättssystemet ”inte är särskilt stor”.

SVT:s kritik: Sarnecki har uttalat sig utan stöd i forskning

Publicerad 24 augusti 2018 kl 11.05

Inrikes. Jerzy Sarneckis mångåriga och tvärsäkra uttalanden om att det är sociala och ekonomiska förhållanden som förklarar invandrares överrepresentation i våldtäkter saknar stöd i forskningen. Det skriver Ulf Johansson, ansvarig utgivare för SVT:s "Uppdrag granskning", i DN Debatt.

Gilla artikeln på Facebook

Jerzy Sarnecki har sågat Uppdrag gransknings reportage om våldtäkter i Sverige, och bland annat sagt att det bygger på "en gammal högerextrem konspirationsteori".

Nu sågas han själv av SVT.

Programmets ansvarige utgivare Ulf Johansson menar på DN Debatt att det är Sarnecki som inte är seriös.

I SVT-reportaget medger Jerzy Sarnecki att det saknas forskning kring vad invandrares överrepresentationen i våldtäkter beror på. Trots det har han samtidigt hävdat att det handlar om socioekonomiska faktorer.

Enligt Johansson avfärdar Sarnecki helt ansvarslöst de vittnesmål som beskriver kulturella skillnader i männens syn på kvinnor.

Jerzy Sarnecki har argumenterat för att statistik kring domar är värdelös eftersom det finns många fler fall av anmälda våldtäkter som aldrig leder till någon dom.

Om detta säger Ulf Johansson att UG gått igenom totalt 780 domar och 843 gärningsmän, vilket han menar är den största journalistiska undersökningen som någonsin genomförts i ämnet.

Ulf Johansson påpekar att de studier som finns visar att diskriminering i rättssystemet inte kan förklara invandrares överrepresentation. Detta medger även Sarnecki själv, när han i programmet säger att "diskrimineringseffekten" av invandrare "inte är särskilt stor".

Jerzy Sarneckis vetenskapliga trovärdighet får sig en rejäl törn när Johansson påpekar att Sarnecki har uttalat sig om invandrares överrepresentation trots att det saknas underlag för det.

"Under lång tid har Jerzy Sarnecki som professor i kriminologi tvärsäkert uttalat sig om våldtäkter och förklarat att det enbart handlar om sociala och ekonomiska förhållanden. I vår granskning kommer det fram att det i själva verket saknas forskning, och att han uttalat sig utan att veta. Det är det märkliga, inte granskningen", avslutar Ulf Johansson.

I sociala medier ifrågasätts nu varför SVT samtidigt tagit in Sarnecki som expert i så många år:


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Brå ska undersöka rånarnas etnicitet

Förövarnas och offrens bakgrund undersöks – till slut.. Men myndigheten kommer att argumentera för att "anmälningsbenägenheten" snedvrider statistiken.0 

Senaste uppdateringen. Nu 6.555 coronadödsfall i Sverige totalt.0 

SCB: Corona sänker medellivslängden i Sverige

Sjunker mer för män än kvinnor.. "Kan det bli den största minskningen mellan två år sedan 1944."0 

Vetenskap

Svenskt rymdinstrument ska leta liv på Jupiters månar. "Vore fantastiskt identifiera något slags spår av liv."0 

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

Kultur