SVT granskar våldtäkterna
Sarnecki medger själv i Uppdrag granskning att forskning saknas och att "diskrimineringseffekten" av invandrare i rättssystemet ”inte är särskilt stor”.

SVT:s kritik: Sarnecki har uttalat sig utan stöd i forskning

Publicerad 24 augusti 2018 kl 11.05

Inrikes. Jerzy Sarneckis mångåriga och tvärsäkra uttalanden om att det är sociala och ekonomiska förhållanden som förklarar invandrares överrepresentation i våldtäkter saknar stöd i forskningen. Det skriver Ulf Johansson, ansvarig utgivare för SVT:s "Uppdrag granskning", i DN Debatt.

Gilla artikeln på Facebook

Jerzy Sarnecki har sågat Uppdrag gransknings reportage om våldtäkter i Sverige, och bland annat sagt att det bygger på "en gammal högerextrem konspirationsteori".

Nu sågas han själv av SVT.

Programmets ansvarige utgivare Ulf Johansson menar på DN Debatt att det är Sarnecki som inte är seriös.

I SVT-reportaget medger Jerzy Sarnecki att det saknas forskning kring vad invandrares överrepresentationen i våldtäkter beror på. Trots det har han samtidigt hävdat att det handlar om socioekonomiska faktorer.

Enligt Johansson avfärdar Sarnecki helt ansvarslöst de vittnesmål som beskriver kulturella skillnader i männens syn på kvinnor.

Jerzy Sarnecki har argumenterat för att statistik kring domar är värdelös eftersom det finns många fler fall av anmälda våldtäkter som aldrig leder till någon dom.

Om detta säger Ulf Johansson att UG gått igenom totalt 780 domar och 843 gärningsmän, vilket han menar är den största journalistiska undersökningen som någonsin genomförts i ämnet.

Ulf Johansson påpekar att de studier som finns visar att diskriminering i rättssystemet inte kan förklara invandrares överrepresentation. Detta medger även Sarnecki själv, när han i programmet säger att "diskrimineringseffekten" av invandrare "inte är särskilt stor".

Jerzy Sarneckis vetenskapliga trovärdighet får sig en rejäl törn när Johansson påpekar att Sarnecki har uttalat sig om invandrares överrepresentation trots att det saknas underlag för det.

"Under lång tid har Jerzy Sarnecki som professor i kriminologi tvärsäkert uttalat sig om våldtäkter och förklarat att det enbart handlar om sociala och ekonomiska förhållanden. I vår granskning kommer det fram att det i själva verket saknas forskning, och att han uttalat sig utan att veta. Det är det märkliga, inte granskningen", avslutar Ulf Johansson.

I sociala medier ifrågasätts nu varför SVT samtidigt tagit in Sarnecki som expert i så många år:


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Aftonbladet-profilen åter i rampljuset. "Jag i mötet med sköterskan: Jonna Sima? Ja, Aftonbladet läser jag INTE!" 0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0 

Van Morrisons nya album stämplas som antisemitiskt. Har låtar som "They Own the Media".0