SVT granskar våldtäkterna

Jerzy Sarnecki: Kvällens Uppdrag granskning borde stoppas

Publicerad 22 augusti 2018 kl 16.13

Inrikes. Kvällens avsnitt av SVT:s "Uppdrag granskning" bygger på "en gammal högerextrem konspirationsteori" och borde inte sändas. Det anser Jerzy Sarnecki, som själv förekommer i programmet.

Gilla artikeln på Facebook

– Det är ett inte särskilt bra program som aldrig borde sändas, säger Jerzy Sarnecki till SVT:s Morgonstudion.

Han fortsätter:

– Programmet bygger på en gammal högerextrem konspirationsteori som går ut på att främmande män kommer till Sverige och våldtar svenska kvinnor och att etablissemanget, pk-eliten, försöker dölja detta.

I avsnittet, som sänds i kväll klockan 20.00, har Uppdrag granskning granskat samtliga våldtäktsdomar de senaste fem åren. Det visade sig bland annat att 85 procent av män som dömts för överfallsvåldtäkter är födda utomlands.

Jerzy Sarneckis strategi går nu ut på att argumentera för att statistik kring domar är värdelöst eftersom det finns många fler fall av anmälda våldtäkter som aldrig leder till någon dom.

Den 71-årige vänsterakademikern vidhåller att det är "socioekonomiska faktorer" som förklarar varför invandrare våldtar.

– Hur kan man ens komma på idén att förklara de här övergreppen som begås av en väldigt liten grupp människor med hela gruppens kultur? frågar han sig.

Sarnecki förekommer själv i programmet. Han kommenterar bland annat bristen på forskning kring invandrares överrepresentation i brottsligheten.

– Det kan man väl säga är delvis mitt eget och mina kollegers fel. Vi borde ha forskat på det här betydligt mer intensivt, medger han.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Prognosen: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Vetenskap

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0