Maktstriden i SD

SD-mötet kan bli ogiltigt

Publicerad 1 mars 2015 kl 18.37

Politik. De beslut som fattas på SD Stockholms stads årsmöte i Alvik ikväll kan bli ogiltiga – och hela mötet kan behöva tas om på grund av felaktigheter vid organiseringen av röstlängden. I så fall kan SD:s partiledning – som stöder mötets organisatör Maria Danielsson i ordförandestriden – ha hunnit utesluta oppositionen mot henne ur partiet innan mötet kan tas om.

Dela artikeln

Joakim Larsson, politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Sveriges riksdag, skriver på Twitter att det har uppstått problem med röstlängden inför mötet. Vissa medlemmar står helt enklelt inte med på listan – trots att de borde få rösta vid mötet ikväll.

I SD-distriktets stadgar står det att alla som vill rösta måste ha betalt sin medlemsavgift före ett visst datum – annars förlorar man sin rösträtt på årsmötet. Men nu är det osäkert om rätt personer har förlorat sin rösträtt på grund av detta, enligt Larsson.

– Det sägs också att vissa medlemmar inte släppts in på grund av platsbrist. Båda de här sakerna är problematiska i efterhand. Om någon kan påvisa att de borde ha fått rösträtt men inte fick det eller inte tilläts närvara så kan de ansöka om att hela årsmötet ogiltigförklaras och görs om, säger Joakim Larsson i en skriftlig kommentar på nätet.

Han uppger även att det finns ett tidigare prejudikat, då distriktsårsmötet i SD Östergötland fick göras om 2014 på grund av en teknikalitet i stadgarna.

Flera SD-medlemmar skriver också på Twitter om hur medlemmar som har blivit stoppade i dörren nekats inträde, till följd av att det är fullt i lokalen, där det maximalt får vistas 250 personer. Eftersom röstlängden bara är 186 personer anklagas Maria Danielsson nu för att ha släppt in ett alltför stort antal egna supportrar i lokalen – trots att de inte har rösträtt. En av Danielssons funktionärer ska även ha tillkallat vakter för att avlägsna en medlem, Hanna Lindholm, som Fria Tider skrivit om förut.

Flera personer som förekommer i det alternativa styrelseförslag som lagts fram i SD Stockholms stad hotas samtidigt av uteslutning ur Sverigedemokraterna, bland annat ordförandekandidaten William Hahne. Enligt interna kritiker försöker partiledningen göra sig av med sin interna opposition – men partisekreterare Richard Jomshof hävdar att bakgrunden istället är att utmanarna blivit uthängda i vänsterextrema Expo.

Om mötet skulle välja William Hahnes styrelseförslag så kompliceras situationen av SD-ledningens försök att utesluta flera av styreseledamöterna.

– Börjar misstänka att den dåliga organiseringen av röstlängden kan ha varit med flit för att dom ska ha mer tid på sig att utesluta folk, säger en SD-medlem med insyn i maktstriden i Stockholm till Fria Tider.

Om mötet skulle behöva tas om så kan det innebära att SD:s partiledning – som stöder mötets organisatör Maria Danielsson i ordförandestriden – hinner utesluta stora delar av det alternativa styrelseförslaget innan mötet kan tas om, enligt samma SD-medlem.

Mötet har redan dragit ut på tiden och väntas bli klart först sent ikväll.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.