Maktstriden i SD

SD: Mötet är giltigt

Publicerad 2 mars 2015 kl 14.26

Politik. SD-ledningen kommer inte att försöka "ogiltigförklara" söndagens möte då William Hahne valdes till ny ordförande för partiets Stockholmsdistrikt. Det uppger partiledaren Mattias Karlssons pressekreterare Henrik Vinge för TT.

Gilla artikeln på Facebook

Vinge öppnade igår för att "ogiltigförklara" mötet där William Hahne valdes till ny ordförande, eftersom mötet drog ut på tiden. Medlemmarna valde vid 23-tiden att köra över presidiets beslut att ajournera mötet och istället besluta om att fortsätta till senast 05.00 – i strid med hyreskontraktet för lokalen som bara bokats fram till midnatt.

Efter beslutet blev mötet bitvis stormigt och den avgående ordföranden i Stockholm, Maria Danielsson, lämnade lokalen med flera anhängare eftersom hon ansåg att mötet var över. Ett hundratal av William Hahnes anhängare stannade kvar och klubbade snabbt igenom hela den resterande dagordningen, varpå mötet avslutades före midnatt efter att William Hahnes förslag vunnit gehör på samtliga punkter, inklusive tillsättningen av ny valberedning som är centralt för att behålla makten i distriktet.

Partiledningens kommentar var ursprungligen att man hade för avsikt att "ogiltigförklara" mötet i Alvik, eftersom det dragit ut på tiden. Om man hade gjort det skulle man sannolikt ha hunnit utesluta stora delar av den styrelse som nu har valts innan ett nytt styrelseval hade kunnat äga rum. Partiets medlemsutskott, som sköter uteslutningar av medlemmar, har redan öppnat så kallade personärenden mot William Hahne och fyra andra ledamöter i den nya styrelsen.

Samtidigt stod det klart att frågan om mötets behörighet sannolikt skulle ha slutat i domstol om Mattias Karlsson skulle välja att försöka ogiltigförklara medlemmarnas beslut.

– See you in court! ropade advokaten Per Ossmer, som valdes in i den nya styrelsen under William Hahne, när Karlsson och Danielssons anhängare hotade med rättsliga åtgärder under kvällen.

Men nu säger alltså SD-ledningen att man inte kommer att försöka få mötets beslut upphävt. Pressekreteraren Henrik Vinge vill samtidigt tona ned bilden av kraftiga motsättningar inom Sverigedemokraterna.

– Vi är ett parti med 15.000 medlemmar och 2.000 valda företrädare. Det är klart vi har interna diskussioner om olika saker. Det vore märkligt annars, säger han till TT.


Nyheter från förstasidan

Masskytt riktade in sig på vita män

Sköt fem personer i USA. Ville hämnas på "militärliknande" vita män.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0