IS-krigarna

SD: IS-terrorister ska dömas retroaktivt OCH hållas inlåsta så länge de utgör ett hot

Publicerad 12 mars 2019 kl 14.42

Inrikes. Sverigedemokraterna vill både se en retroaktiv lagstiftning gentemot återvändande IS-terrorister, samt en ny straffpåföljd som gör det möjligt att hålla de islamistiska terroristerna inlåsta så länge de utgör ett hot.

Gilla artikeln på Facebook

Det var partiets rättspolitiske talesperson Adam Marttinen som förde Sverigedemokraternas talan i riksdagens IS-debatt idag.

Och han kom med både konkreta lösningar på problemet, och mycket hård kritik mot Stefan Löfvens regering.

– Samtliga terrorister har enligt regeringen rätt att återvända till Sverige och leva här utan straffansvar resten av sina liv, sade han.

– Detta är en fullständig katastrof. Regeringen tänker inte vidta några åtgärder för att förhindra terrorister att återvända eller några åtgärder som frihetsberövar någon terrorist som redan återvänt. Regeringen tänker låta de här tickande bomberna gå omkring fritt på våra gator i väntan på att de begår nya brott.

Partiet kräver bland annat att den nya terrorlagen blir retroaktiv.

– SD:s förslag är det enda som garanterar att de som rest med uppsåt att delta i Islamiska Staten aldrig mer kommer gå fritt i Sverige.

– Samtliga som rest har varit väl medvetna om att deras stöd går till att oskyldiga människor torteras och mördas. Retroaktivitetsförbudet ska helt förbises när det kommer till lagen om deltagande i Islamiska Staten. Och det är vi folkvalda politiker som avgör om ett sådant undantag är rimligt att göra, påpekade han.

– Sverigedemokraterna kommer rösta för att lagen om deltagande i terroristorganisation ska gälla retroaktivt så att samtliga som rest för att delta i IS träffas av lagen.

Men enligt SD räcker inte heller regeringens förslag om sex års fängelse. I stället vill partiet se en ny straffpåföljd, likt den som finns inom rättspsykiatrisk vård, som går ut på att låsa in terroristerna så länge de utgör ett hot. 

– Här krävs insikt om problemets natur. Terrorister blir inte per automatik västinfluerade demokrater bara av att sätta i fängelse i Sverige i några år, förklarade Adam Marttinen.

– Vi vill ha en förvaringsdom. Det innebär att farliga personer som döms för vissa brott som inte leder till livstids fängelse kan få sitt straff förlängt i förvar. Man blir inte fri förrän man upplevt vissa kriterier. Du måste bli frisk från det tillstånd du befunnit dig när ett allvarligt brott begåtts. Den här regeln måste bli tillämplig på terrorister. De ska inte släppas fria så länge de har vilja och förmåga att begå nya terrorbrott.

SD är också beredda att dra in medborgarskap och göra terroristerna statslösa.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polisen varnar för raskrig i centrala Göteborg

Kriminella invandrarnätverk krigar mot varandra. Polisen: "Det sker återkommande stora våldsamma sammandrabbningar."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0