IS-krigarna

SD: IS-terrorister ska dömas retroaktivt OCH hållas inlåsta så länge de utgör ett hot

Publicerad 12 mars 2019 kl 14.42

Inrikes. Sverigedemokraterna vill både se en retroaktiv lagstiftning gentemot återvändande IS-terrorister, samt en ny straffpåföljd som gör det möjligt att hålla de islamistiska terroristerna inlåsta så länge de utgör ett hot.

Gilla artikeln på Facebook

Det var partiets rättspolitiske talesperson Adam Marttinen som förde Sverigedemokraternas talan i riksdagens IS-debatt idag.

Och han kom med både konkreta lösningar på problemet, och mycket hård kritik mot Stefan Löfvens regering.

– Samtliga terrorister har enligt regeringen rätt att återvända till Sverige och leva här utan straffansvar resten av sina liv, sade han.

– Detta är en fullständig katastrof. Regeringen tänker inte vidta några åtgärder för att förhindra terrorister att återvända eller några åtgärder som frihetsberövar någon terrorist som redan återvänt. Regeringen tänker låta de här tickande bomberna gå omkring fritt på våra gator i väntan på att de begår nya brott.

Partiet kräver bland annat att den nya terrorlagen blir retroaktiv.

– SD:s förslag är det enda som garanterar att de som rest med uppsåt att delta i Islamiska Staten aldrig mer kommer gå fritt i Sverige.

– Samtliga som rest har varit väl medvetna om att deras stöd går till att oskyldiga människor torteras och mördas. Retroaktivitetsförbudet ska helt förbises när det kommer till lagen om deltagande i Islamiska Staten. Och det är vi folkvalda politiker som avgör om ett sådant undantag är rimligt att göra, påpekade han.

– Sverigedemokraterna kommer rösta för att lagen om deltagande i terroristorganisation ska gälla retroaktivt så att samtliga som rest för att delta i IS träffas av lagen.

Men enligt SD räcker inte heller regeringens förslag om sex års fängelse. I stället vill partiet se en ny straffpåföljd, likt den som finns inom rättspsykiatrisk vård, som går ut på att låsa in terroristerna så länge de utgör ett hot. 

– Här krävs insikt om problemets natur. Terrorister blir inte per automatik västinfluerade demokrater bara av att sätta i fängelse i Sverige i några år, förklarade Adam Marttinen.

– Vi vill ha en förvaringsdom. Det innebär att farliga personer som döms för vissa brott som inte leder till livstids fängelse kan få sitt straff förlängt i förvar. Man blir inte fri förrän man upplevt vissa kriterier. Du måste bli frisk från det tillstånd du befunnit dig när ett allvarligt brott begåtts. Den här regeln måste bli tillämplig på terrorister. De ska inte släppas fria så länge de har vilja och förmåga att begå nya terrorbrott.

SD är också beredda att dra in medborgarskap och göra terroristerna statslösa.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Putin: PK-politikerna i väst är som bolsjevikerna

"Vi ryssar känner igen det här". Går till hårt angrepp mot kulturmarxistiska vanstyret av väst i nytt tal.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

DN publicerade falsk artikel om utvisning

Beskrev oseriös anställning som "en liten miss".. Mörkade viktiga omständigheter när illegal familj utvisas ur Sverige.0 

Var fjärde M-väljare stöder partiets syn på vinster i friskolor

Bara SD:s och Centerns vinstpolitik ligger längre från de egna väljarna.. Samtidigt kan mer än var tredje väljare kan tänka sig att byta parti baserat på just skolpolitik.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

"Ökad repression knäckte althögern". Stängda konton och fräcka myndighetsövergrepp.0 

Abba släpper "ny" låt från 1978. Började spelas in för över 40 år sedan.0