Coronavaccin

SD-toppen tar avstånd från egna profilen

Publicerad 25 december 2021 kl 08.45

Inrikes. Under ett tal vid SD-toppen Mattias Karlssons tankesmedja Oikos problematiserade rättsfilosofen Eva Vlaardingerbroek, 25, staters införande av vaccinpass som ett sätt att bestraffa medborgare för livsval som inte är brottsliga. Budskapet har fått Karlsson att mejla vänsterextrema Expo och ta avstånd från talet.

Dela artikeln

Det system som idag kallas vaccinpass skulle med ett knapptryck kunna omvandlas till ett system för att lägga restriktioner på folk som till exempel ”säger något som regeringen klassificerar som hatretorik”, påpekade Vlaardingerbroek.

Hennes föreläsning fick Oikos huvudman, politikern Mattias Karlsson, att mejla till Expo för att ta avstånd från talet.

"Jag är starkt oenig med mycket av det som Eva framförde i sitt tal. Jag är tacksam för vaccinen och tycker det är uppenbart att de gjort en skillnad till det bättre i kampen mot Corona. Som kollektivist tycker också att staten bör ha rätt att göra vissa tillfälliga inskränkningar i enskilda medborgares liv för att skydda utsatta riskgruppers liv och hälsa", skrev Mattias Karlsson i mejlet till den vänsterextrema organisationen.

När Mattias Karlsson själv fick corona så sent som i oktober i år visade det sig dock att han själv inte hade tagit något vaccin. Något politikern förklarade med att han ville att andra skulle få vaccinera sig före honom.

Det är tredje gången på kort tid som Karlsson tvingas ta avstånd från sina egna projekt. Den 7 december i år gick Karlsson ut i Expo och meddelade att en ordförande i hans "kulturförening" Gimle skulle uteslutas efter att ha hyllat Karl XII under en manifestation med AFS partiledare Gustav Kasselstrand.

Stockholmsdistriktet och dess ordförande hade därigenom ”svärtat ned föreningens goda namn”, skrev Karlsson i ett mejl till Expo.

I flera tal på SD:s landsdagar i slutet av november kritiserade SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna partistyrelsen, där Karlsson ingår, för att vara för mesiga i frågor om återvandring. Karlsson, som skapade Ungsvenskarna efter att ha kallat det gamla ungdomsförbundet SDU för "neofascister" och uteslutit dem ur Sverigedemokraterna år 2015, gick då upp på scenen och jämförde sitt nya ungdomsförbund med "kommunister" i ett sedermera kritiserat tal.


Nyheter från förstasidan

"Svenska gäng" största hotet i Nordnorge

Norska polisens larm. Ungdomar i Norge värvas till gäng som Foxtrot och Gottsundanätverket.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.