Maktstriden i SD

SD-uteslutningar kan ogiltigförklaras

Publicerad 26 april 2015 kl 16.39

Inrikes. SD-toppen Mattias Karlssons planer på att utesluta SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och SD Stockholm stads ordförande William Hahne ser ut att krångla till sig – och om de båda SD-profilerna utesluts så kommer beslutet sannolikt att upphävas av partistämman senare i år.
 "Jag är övertygad om att en majoritet av partiet står bakom detta", skriver Oskar Lindblom, ordförande SD Skaraborg, som kommer att motionera om att upphäva uteslutningarna.

Dela artikeln

Flera i partistyrelsen är kritiska mot den så kallade bevisningen mot Kasselstrand och Hahne och partiets tidigare ordförande Mikael Jansson kritiserar nu öppet uteslutningsplanerna i Aftonbladet.

– Anklagelserna är väldigt, väldigt tunna. Jag tycker inte att de ska uteslutas, säger han.

I en debattartikel i Expressen skriver SD Skaraborgs ordförande Oskar Lindblom att det är "ovärdigt" ett parti som Sverigedemokraterna att på grundlösa anklagelser utesluta Hahne och Kasselstrand.

"De har valts demokratiskt av medlemmarna och det är bara medlemmarna som ska kunna avsätta dem", skriver Lindblom.

Enligt honom är partistyrelsen i praktiken köpt av SD:s frontfigur Mattias Karlsson, som har initierat uteslutningsärendena mot Kasselstrand och Hahne.

"Partistyrelsen är en liten grupp människor där så gott som alla befinner sig i total beroendeställning direkt till Mattias Karlsson: Hela 14 av 15 partistyrelseledamöter är riksdagsledamöter" skriver Lindblom och fortsätter:

"Det kostar helt enkelt för mycket för partistyrelsens ledamöter att rösta efter egen övertygelse. Att kastas ut från riksdagen nästa mandatperiod innebär att man går miste om flera miljoner kronor, framtida riksdagspension och lägenhet i Stockholms innerstad."

Den bilden bekräftas av ledamöter i partistyrelsen som Aftonbladet har talat med. Enligt tidningen är många kritiska mot Mattias Karlsson och hans så kallade bevis mot Kasselstrand och Hahne, men flera planerar ändå att sälja ut de båda partikamraterna för att trygga sin egen ekonomiska framtid.

– Rent krasst handlar det om att tänka på sin egen framtid. De är på väg ut i vilket fall, även om jag röstar mot det, då kanske jag står näst på tur, säger en av dessa ledamöter till Aftonbladet.

Men på partistämman har Mattias Karlsson inte samma möjlighet att utöva påtryckningar, även om besluten fattas av ombud och ofta genom öppna voteringar. Oskar Lindblom skriver att han genom en motion till Landsdagarna kommer att föreslå att partiet ska ogiltigförklara uteslutningarna av Gustav Kasselstrand och William Hahne.

"Jag är övertygad om att en majoritet av partiet står bakom detta och att det kommer att visa sig med all önskvärd tydlighet i november när landsdagarnas ombud får rösta om saken. Jag har som distriktsordförande god kontakt med partikamrater över hela landet och vet vilket stöd som finns för Gustav och William, inte minst bland många av SD:s gräsrötter", skriver han.

Idag har Mikael Jansson själv en ansenlig lön som riksdagsledamot. Och enligt honom är det just alla löner och arvoden som har förändrat Sverigedemokraterna.

– Förr betalade vi pengar till partiet, nu sitter många av oss på höga löner. Pengar riskerar att korrumpera en. Man riskerar att glömma varför man gav sig in i politiken från första början, säger han.

Oskar Lindblom har dock inga planer på att låta sig korrumperas.

"Jag är medveten om att jag som distriktsordförande bränner mina egna karriärchanser genom att skriva den här artikeln, men det spelar ingen roll - måttet är rågat. I november är det vi – medlemmarna – som sätter ned foten mot partiledningens maktmissbruk och i stället visar betydelsen av interndemokrati. För några år sedan kampanjade partiet under parollen 'Ge oss Sverige tillbaka!'. I dag säger jag: Ge oss SD tillbaka!", avslutar han sin debattartikel.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.